Obezbeđena hrana, smeštaj i plata od 4.000 evra: Mnogi Srbi se prijavljuju za ovaj posao, ali postoje određeni uslovi

|

Rad na kruzerima primamljiv je mnogim Srbima, budući da im se na ovom poslu pored prilike da zarade, pruža i mogućnost da obiđu razne egzorične destinacije. Postoje dve opcije – angažman na rečnom brodu, i rad na prekookeanskim brodovima.

Dragan Živković iz jedne agencije za zapošljavanje na brodovima kaže za Euronews Srbija da kompanije traže pojačanje i da je mnogo pozicija i dalje otvoreno.

“Zbog primamljive plate koja je u rasponu od 2.000 do 4.000 evra i mogućnosti putovanja Evropom dok se stiče jedinstveno iskustvo naši ljudi se odlučuju za rad na rečnom brodu. Profil prosečnog radnika je osoba koja je timski igrač, komunikativna, vedrog duha i voli da putuje. Uglavnom su to profesionalci iz polja ugotiteljstva ili turizma, u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama, sa prethodnim iskustvom na kopnu na poziciji za koju apliciraju, a to su kuvari, konobari, barmeni, menadžeri restorana, sobarice, menadžeri hotela”, objašnjava Živković.

Dok traje ugovor, zaposlenima je obezbeđena hrana i smeštaj, životno osiguranje, plaćeni odmor svaka dva meseca, te su troškovi svedeni na minimum.

“Sve kompanije najveću potražnju imaju za kuvarima svih profila – od asistenta, junior kuvara, chef de partie, sous chef do executive chef. Zapošljavamo sobare i sobarice, barmene i barmenke, bar menadžere, SPA osoblje, fitnes trenere pa neretko i muzičare”, piše Euronws.

Radi se najčešće od marta do decembra, a ako kompanija ima i zimsku sezonu, ugovori uglavnom traju do januara. Kruzeri plove evropskim rekama, najčešće Rajnom, Majnom i Dunavom, ali i Senom i Dourom, a tačna ruta zavisi od broda. To je za mnoge prilika da vide gradove koji se nalaze na obalama ovih reka.

“Bitno je imati u vidu da su u pitanju nekad i fizički zahtevniji poslovi koji podrazumevaju dugotrajno stajanje, pa se zbog toga prijavljuju mahom mladi. Medjutim, ukoliko se kandidat oseća spremno i sposobno za rad, može bez problema da aplicira i ako je srednjih godina. Svakako su za više menadžerske pozicije dobrodošle prijave kandidata sa dugogodišnjim iskustvom koji mogu imati i više od 50 godina”, kaže Živković.

On ističe da je sezonski rad intenzivan, ali da se mnogo toga i dobije za uzvrat. Između ostalog, i kratka rotacija na svaka dva meseca, koja podrazumeva plaćeni odmor od dve nedelje u kompanijama sa švajcarskim ugovorom, koje nakon pet godina rada obezbeđuju švajcarsku penziju.

Osnovni uslov za rad na brodu je da je kandidat punoletan, da govori engleski ili nemački jezik i da ima minimalno prethodno radno iskustvo ili sertifikat spremnosti za rad na poziciji za koju se prijavljuje.

“Diplome se traže kuvarima, SPA osoblju, fitnes trenerima. Bitni su i spremnost na rad u timu i multikulturalnom okruženju. Zbog porasta broja turista sa nemačkog govornog područja na rečnim kruzerima, svako ko govori jezik i ima iskustva kao hotel direktor, menadžer restorana, recepcionar ili konobar, odmah će naći posao. Imperativ u procesu selekcije je da procenimo kandidata koji je timski igrač, voljan da radi i napreduje”, objasnio je Živković.

Izvor: euronews.rs