Nova pravila za vozače: Kamiondžije od danas primaju plate prema pravilima države u kojoj voze

|

Danas stupaju na snagu nova pravila Evropske unije kojima se reguliše tržište transporta. Velika je promena što će vozači kamiona koji će prevoziti robu van svojih država gde im je sedište, morati da budu plaćeni prema minimumu u toj zemlji.

Praktično, to bi značilo da ukoliko vozač kompanije registrovane u Hrvatskoj bude prevozio robu iz Nemačke za Francusku, biće plaćen prema minimalnoj satnici u tim državama, a ne biti pokriven platom u Hrvatskoj, prenosi Jutarnji list.

Pravilo se ne odnosi na vožnju iz svoje u drugu državu i nazad. Vozači će morati na prvom parkiralištu pri ulasku u drugu članicu EU-a registrovati prelazak i staviti znak te države, saopštio je Jutarnji list.

U toku ovog meseca stupiće na snagu i druga pravila, uključujući i ograničeni rok u kojem vozači kamiona mogu obavljati delatnost u državi van matične. Cilj uvođenja ovih promena je prekinuti praksu da vozači iz Poljske, Rumunije ili Bugarske voze robu na relacijama između drugih država članica, a znatno manje plate dobijaju u svojim državama. Promene će biti dobre za same vozače, ali će verovatno uticati na porast cena prevoza.

Izvor: blic.rs