Nova pravila za ulazak Srba u EU: Plaća se taksa od 7 evra, moramo popuniti formular putem interneta, i to nije sve

|

“Dobar dan. Vaše pasoše, molim. Takođe moramo uzeti otiske najmanje četiri prsta. Hajde još samo da vas i slikamo. Hvala vam i prijatan boravak”.

Ovako bi od 10. novembra ove godine trebalo da izgleda ulazak u Evropsku uniju i Švajcarsku, Norvešku, Island i Lihtenštajn, koje su članice šengenskog sistema, za državljane oko 60 zemalja, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tada počinje sa radom novi ulazno-izlazni sistem (Entri/Ekit Sistem – EES), koji je uspostavljen u novembru 2017. godine, a njegova primena je više puta odlagana.

Implementacija drugog Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS) najavljena je za naredno leto, što će značiti da putnici iz zemalja koje imaju bezvizni režim sa EU moraju da se prijave za dozvolu za ulazak putem interneta, uz plaćanje takse od sedam evra bankovnom karticom.

Pasoši u svim zemljama Zapadnog Balkana su biometrijski, čipovi sadrže otiske prstiju i fotografije i u potpunosti su usklađeni sa uslovima koje traži EU da bi zemlje Zapadnog Balkana dobile bezvizni režim.

I dalje ostaju opšti uslovi – da putne isprave ne smeju isteći za manje od tri meseca od datuma kada lice planira da se vrati u svoju zemlju ili da pasoš ne sme biti stariji od deset godina.

ETIAS će zahtevati od građana oko 60 zemalja da popune poseban formular putem interneta ili mobilne aplikacije pre putovanja.

Prilikom prvog popunjavanja prijave putnik unosi lične podatke, e-mail i broj telefona, kao i detalje putne isprave. Putnik će morati da unese podatke o obrazovanju i trenutnom zaposlenju, kao i detalje o planiranom putovanju i boravku u zemlji EU.

Takođe će se tražiti detalji o svim krivičnim presudama, prošlim putovanjima u ratne zone ili zone sukoba, kao i informacije o tome da li je osoba deportovana iz bilo koje zemlje.

Putnici su obavezni da plate i doplatu od sedam evra, koja se plaća platnom karticom. Plaćanje se vrši kao i svaka onlajn kupovina.

Upisati broj kartice, rok važenja, podatke o licu na čije ime je kartica izdata, kao i CVV/CVC trocifreni broj odštampan na poleđini kartice pored potpisa vlasnika. Račun mora imati potreban iznos novca konvertovan u lokalnoj valuti.

Naknadu neće plaćati mlađi od 18 i stariji od 70 godina, supružnici/registrovani partneri i deca državljana EU i zemalja Šengena, kao ni deca supružnika/partnera koji dolaze van EU.

„Grupna” prijava neće biti moguća, odnosno u slučaju porodičnog putovanja svaki član će morati posebno da se prijavi za ETIAS. Sistem će biti dostupan na jezicima zemalja članica, uključujući hrvatski, a sistem će prihvatati samo latinična slova.

Putnik će moći da pauzira popunjavanje prijave, sačuva promene i nastavi sa unosom podataka u roku od 48 sati.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu sistema ETIAS, obrada bi trebalo da traje „nekoliko minuta“. Ako će potrajati duže, putnik bi trebalo da dobije obaveštenje u roku od četiri dana.

Od putnika se mogu tražiti i dodatne informacije ili dokumentacija, na primer, potvrda o rezervaciji hotela i potvrda o zaposlenju, koje treba dostaviti u roku od deset dana, u kom slučaju zahtev treba da se obradi u roku od dve nedelje.

Putnik može biti pozvan na razgovor u ambasadu zemlje u koju planira da putuje i u tom slučaju zahtev treba da bude obrađen u roku od 30 dana. Zbog toga se putnicima savetuje da popune formular najmanje mesec dana pre kupovine karte ili rezervacije smeštaja.

Izvor: nova.rs