Nije greška već navlakuša za alave kupce: Još jedna u nizu obmana u marketima – Pazite kad kupujete na akcijama i popustima

|

Veliki broj potrošača, kada vidi akciju u supermarketu ili nekoliko komada istog artikla po jednoj ceni odmah se hvata za novčanik ne proverivši prethodno o čemu je reč, pa tako često plati i skuplje.

U marketima su atraktivne akcije “plus 1 gratis”, ali većina kupaca i ne proveri da li zaista dobija popust. Nedopuštena poslovna praksa često se sreće u trgovinskim lancima, a potrošači budu obmanuti na vrlo očigledan način kojeg nisu ni svesni.

Cena proizvoda koji se prodaju u paketu nekada je i veća od ukupne cene tih proizvoda pojedinačno, a na tu praksu su upozorili iz Udruženja potrošača “Efektiva”.

Pomenuto udruženje je na svom Tviter nalogu objavilo fotografiju pudinga od vanile poznatog proivođača:

“Sjajna ponuda! Kupiti ili sačekati na 6 kom za 500 din?”, navodi se u objavi.

Kao što se iz fotografije može videti, kesica jednog pudinga košta 50,99 dinara, dok tri kesice koštaju 159,99 dinara.

Dakle, ako biste kupili 3 kesice pojedinačno račun bi iznosio 152,97 što je za 7,02 dinara manje nego u “akciji”.

“Pričali smo. Nije greška nego navlakuša. Dođeš da kupiš jedan puding. I vidiš da su 3 upakovana skuplja nego 3 pojedinačna. Da bi „nasamario“ sistem, umesto jednog za koji si došao kupuješ 3 i odlaziš srećan/na zato sto si ispao/la pametniji od sistema ( koji ne zna da računa)”, objasnio je jedan od korisnika Tvitera, a onda su krenuli da se nižu komentari Tviteraša:

“Ovo je atentat na mozak.”; “Plaća se ta folija oko 3 komada…”; “Ovo je u Francuskoj normalna pojava. Navlakuša za alave mušterije”, glase neki od komentara.

Lažne akcije, navlakuše i sniženja samo su neki u nizu trikova kojim se trgovci služe u cilju veće zarade, stoga pazite kada sledeći put odete u kupovinu, a naročito obratite pažnju na akcije sa gratis pakovanjima.

Izvor: espreso.co.rs