Na Savindan se obavezno jedu perece, a razlog će vas skroz oduševiti

|

Sutra je jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Sveti Sava. Sveti Sava je prvi naš prosvetitelj za koga se vezuju mnoge šaljive priče, anegdote, legende. Jedna od njih vezana je za hleb, a zahvaljujući njemu mi danas na trpezi imamo hleb.

Mnogi domaćini slave Svetoga Savu, a na slavskoj tpezi obavezno se nalaze perece. Zašto baš perece objasnila je Tamara Ognjevć, istoričarka umetnosti:

“U srednjem veku su perece najtešnje povezane s hrišćanskom simbolikom – od ruku sklopljenih u molitvi do tri prazna polja koje formira testo oblikovano u labav čvor, a koje predstavljaju Sveto trojstvo. Samo ime na nemačkom, „pretzl“, izvedeno je iz latinskog „bracellus“, za narukvicu, ili „bracchiola“, za male ruke, ručice. Ova vrsta peciva dominira nemačkom pekarskom tradicijom, a prema predanju, Srbi u Banatu usvojili su je kad su se na to područje, kojim je sve do 1944. dominiralo nemačko stanovništvo, doselili nakon pada srpske srednjovekovne države. Predanje kaže da im je bilo zabranjeno da javno slave krsnu slavu, pa su posredovanjem pereca, koje su navodno odmenile slavski kolač, iako o tom procesu nema nikakvih sačuvanih istorijskih dokaza, našli način da tu tradiciju sačuvaju”.

Izvor: najzena.rs