Možete naplatiti štetu ako ste se okliznuli na ledu i pali – tužbe se ređaju

|

Ledene noći i povremeno sunce idealni uslovi da se sneg topi tokom dana, a tokom noći ponovo ledi. Rezultat – klizavo će biti svuda gde sneg i led nisu na vreme očišćeni.

I tako se dešavaju padovi, koji mogu da budu opasni i za koje povređeni mogu da naplate pozamašnu odštetu, ukoliko se upuste u avanturu zvanu sudski proces.

Prema podacima Gradskog pravobranilaštva Grada Beograda, tokom prošle, 2021. godine, koja inače nije ostala upamćena po ekstremno niskim temperaturama i padavinama, podneto je 11 tužbi za naknadu štete zbog pada na ledu.

– Parnični postupci traju i nekoliko godina do pravosnažnog okončanja (prvostepeni i drugostepeni postupak po žalbi). Gradska javna i javno komunalna preduzeća oformila su Komisije za procenu štete koje brže odluče po podnetim zahtevima u odnosu na pokrenute parnice pred sudom, s obzirom na neophodnost veštačenja u sudskom postupku. Napominjemo da navedeno iziskuje troškove veštačenja, sudskih taksi i često troškove advokata – kazali su nam.

Stoga su nas, na pitanje koliko slučajeva se reši vansudskom nagodbom uputili na brojna javna i javno-komunalna preduzeća koje je osnovao grad Beograd.

Međutim, pitanje je koliko je skupština stanara, pravnih lica, državnih i drugih institucija dobilo tužbe zbog toga što ispred svojih zgrada nisu uklonili sneg i led, a to jeste bila njihova obaveza.

Grad nije odgovoran ukoliko povreda nastane ispred neke republičke institucije ili stambene zgrade koja je bila dužna da sneg i led očisti, objašnjava advokat Vladan Gotovac.

– Svaka skupština stanara zgrade je dužna da očiti sneg i led ispred zgrade i oni ugovaraju sa agencijama cišćenje. Agencije za čišćenje koje imaju ugovor su dužne da čiste ispred zgrada. Imate i javne površine, koje nisu u vlasništvu države, republičkih institucija i privatnih kuća, i u tom slučaju je odgovoran Grad Beograd, jer on nije uz pomoć komunalnih službi koje on osniva, uklonio led – rekao je advokat Gotovac.

Važno je da, kada se desi (pad na ledu i snegu, ali i pad ledenice ili grane na čoveka, povreda usled naglog kočenja u javnom prevozu) građani pozovu policiju da sačini zapisnik i fotodokumentaciju. Važno je da lekari takođe izdaju izveštaj o povredama, pa je poželjno pozvati i hitnu pomoć. Nakon toga se ljudi obraćaju Gradu Beogradu, Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove i čekaju njihov odgovor.

– Oni nude odštetu, ali to je desetostruko manji iznos od onog koji bi mogao da se dobije sudskim putem za lake telesne povrede. Ali, u tom slučaju mora da se angažuje advokat, a narodu je to skupo. Samo 18 posto oštećenih ulazi u sudski spor. Ja dobijem sudski spor za neke dve godine i klijenti budu iznenađeni iznosom. Sudovi dobro sude, ali su procesi spori – kazao je advokat Gotovac.

Izvor: telegraf.rs