Meštani Jablanice za katastrofu okrivljuju vlasnika kamenoloma: “Lokalni moćnik je kriv što se pokrenulo klizište”

|

Put od Mostara do Donje Jablanice je raščišćen, ali skoro sve kuće u centru mesta su uništene. Na terenu su, prema izveštajima reportera Kurira, hitne službe koje izvode telo muškarca iz ruševina. Veliki broj volontera pomaže u čišćenju terena. Užasne scene iz Bosne i Hercegovine podsećaju na događaje sa brojnih svetskih ratišta.

Više lokalaca s kojima je Kurir razgovarao sumnja da je broj žrtava veći nego što je trenutno potvrđeno. Dobre vesti su da se nad Donjom Jablanicom pojavila nada, dok građani tragediju pripisuju nelegalnom kamenolomu.

“Ovo što vidite pred vama, ove ruševine napravio je nelegalni majdan koji se kopa godinama u Donjoj Jablanici. Kratko i jasno. Vlasnik kamenoloma je lokalni moćnik. On je odgovoran što se pokrenulo klizište. Kombinacija jake kiše, suvog zemljišta i evo šta se desilo. Više puta je dolazila inspekcija i obustavila rad kamenoloma ali nije odustajao. Vidite posledice”, komentarisao je jedan od meštana.

“Uskoro bi trebalo da dovedu i pse tragače. Mi koji smo preživeli i čije porodice su preživele smo najsrećniji ljudi na svetu. U centru mesta se nalazi odvaljeno stablo koje je poteralo klizište i koje je zemlja nosila gotovo kilometar pre nego što je stiglo među ruševine. Mislim da to najbolje opisuje snagu katastrofe koja nas je zadesila. Mnogo je mrtvih, mnogo je tuge. Nikada se nećemo oporaviti, ovo je kraj za Donju Jablanicu”, kaže Baćo za Kurir.

Podsetimo, iz udruženja Eko Akcija postavili su pitanje da li je izgradnja kamenoloma blizu mesta doprinela povećanju broja žrtava i štete u ovom delu. Na ranije objavljenim snimcima iz Donje Jablanice vidi se da je odron krenuo delom iz pravca kamenoloma. Radovi na ovom kamenolomu, koji su se odvijali čak i pre rata, narušili su kvalitet tla, a velike količine padavina dodatno su pogoršale situaciju. Lavina široka oko dvadesetak metara srušila se direktno iz kamenoloma na kuće u Donjoj Jablanici.

Nezapamćena poplava pogodila je južne delove Bosne i Hercegovine, a prema najnovijim podacima, 16 osoba je nastradalo, dok se još traga za desetinama nestalih. Opštine Jablanica, Kiseljak, Kreševo, Konjic i Fojnica pretrpele su veliku katastrofu.

Izvor: kurir.rs