Meksička policija izvukla iz džungle grupu dece: Bili su u kandžama “jevrejskih talibana” – Sada su na putu ka domovima

|

Meksička policija izvukla je iz džungle na bezbedno grupu dece i starijih tinejdžera koji su bili pripadnici jevrejske sekte Lev Tahor za koju se sumnja da se bavi trgovinom maloletnika.

Prema informacijama BBC-a, deca koja su se izvukla iz kandži “Čistog srca” sada putuju prema Izraelu gde imaju porodice.

Lev Tahor (hebrejski za čisto srce) poznat je po ekstremističkim praksama i nametanju strogog režima članovima. Zalažu se za dečje brakove, izriču oštre kazne čak i za manje prestupe i zahtevaju od žena i devojčica od tri godine da se potpuno prikriju odorom. Zbog toga toga su dobili nadimak “jevrejski talibani”.

Policija je u petak ujutro ušla u imanje 17,5 km severno od Tapačule u državi Čijapas. Izvor povezan sa operacijom otkrio je da su dečaci i devojčice brzo odvojeni od ostatka grupe iz straha da ih ostali članovi grupe ne napadnu.

Meksička policija sarađivala je sa četvoročlanim dobrovoljačkim timom iz Izraela, uključujući bivše agente Mosada, u planiranju i izvođenju operacije. Cela operacija pokrenuta je pre oko dve godine kada je rođak jednog od pripadnika kulta zamolio jednog od bivših izraelskih agenata za pomoć.

Tim je putovao između Izraela i Gvatemale, gde je ogranak živeo od 2014. godine, obavljajući operacije nadzora i radeći sa lokalnim vlastima, organima za sprovođenje zakona i gvatemalskim privatnim istražiteljem. U januaru je oko 40-50 članova ilegalno prešlo u Meksiko, gde su i dalje praćeni, naselivši se u džungli severno od Tapačule.

Lev Tahor je osnovao u Izraelu 1988. godine rabin Šlomo Helbrans, koji se kasnije preselio u Ameriku. Sa oko 350 članova, Lev Tahor je bio prinuđen da se seli iz zemlje u zemlju poslednjih godina nakon što je bio pod nadzorom lokalnih vlasti. Sekta je trenutno razvučena između Izraela, SAD, Severne Makedonije, Maroka, Meksika i Gvatemale. Između 70-80 članova je još uvek u Gvatemali.

Grupa se opisuje kao ultra-ortodoksna, ali sledi sopstvene skupove pravila. Vođe grupe negirali su kršenje lokalnih zakona, navodeći da je grupa na meti zbog svojih uverenja.

Izvor: kurir.rs