Malinari se ove sezone nisu proslavili sa dnevnicama – Poznato koliko zarađuju berači trešanja i jagoda

|

Od najavljivanih visokih dnevnica za berače voća, po svemu sudeći neće biti ništa, a to posebno važi za berače malina. Fama je i da vlada nedostatak sezonaca, jer pored domaćih na plantažama jagoda ili kao berači trešanja sada ima radnika iz Rumunije, azijskih zemalja ili čak Kube, te visina dnevnica definitivno ne zavisi od raspoloživosti radne snage.

Dan berbe prošle sezone se u voćnjacima Srbije plaćao od 3.000 do 3.500 dinara, a trenutno najveću zaradu od sezonskih radnika ostvaruju berači trešanja u okolini Beograda, kojima je dnevnica čak 4.700 dinara. Međutim, to je maksimum maksimuma što se tiče dnevnice, jer je cena trešanja u prodaji ispod 200 dinara za kilogram.

“Najviše sezonaca je iz Rumunije, to su zaista vredni i sposobni radnici kojima je dnevnica 45 evra ako žele sami da se hrane, a ako ja obezbeđujem obroke onda je 40 evra. Kod drugih, pak, dnevnice se kreću od 3.500 do 4.000 dinara, a neki plaćaju 250 dinara po gajbi”, kaže jedan od proizvođača trešanja iz Grocke.

Beračima jagoda dnevnica za branje ovog voća sada je 3.000 dinara, a najveći broj radnika dolazi sa juga Srbije – Vranja i Bujanovca, dok su pojedini plantažeri angažovali radnu snagu iz Pakistana ili čak Kube.

Izvor: blic.rs