Lazar iz grada prešao da živi na selo: Prijavio se na konkurs i od države dobio kuću, ovim će sada da se bavi

|

Lazar Živković (21) iz sela Dedevci kod Kraljeva je najmlađi dobitnik kuće iz programa Ministarstva za brigu o selu. On je otkrio zašto je odlučio da grad zameni selom.

– Kada sam video konkurs Ministarstva u kome se nudi mladima da dobiju kuću do 10.000 evra u nekom od sela Srbije, nisam mnogo razmišljao. Konkurisao sam odmah, a pozvali su me u drugom krugu. Dobio sam kuću od 110 kvadrata i 2,5 hektara zemlje, na kojoj ću da gajim voće i povrće. Velika želja mi je ostvarena… – rekao je Lazar koji ima samo 21 godinu.

Lazar je završio srednju veterinarsku školu i želi da se bavi poslovima na selu.

– Živeo sam sa roditeljima u Kraljevu, pre nego što sam dobio kuću. U ovaj grad sam došao sa porodicom 2019. godine iz Kosovske Mitrovice, u kojoj sam završio srednju školu, smer veterinarski tehničar. Sestra studira u Banjaluku, a ja sam se opredelio za stočarstvo i poljoprivredu, što uopšte ne znači da ne volim da igram igrice na kompjuteru i da idem u provod – rekao je Lazar i dodao:

– Imam druga koji živi u selu pored Dedevaca. Ovaj kraj mi se svideo mnogo i kada sam video da je država raspisala konkurs za dodelu novca za kupovinu kuće, nisam se uopšte premišljao. U Dedevcima se prodavala kuća sa velikim imanjem. Pogledao sam je i podneo zahtev nadajući se da ću dobiti sredstva. Otkad sam dobio ovu kuću, moji drugovi više vole da dolaze ovde kod mene nego što izlazimo u grad. Oni vole da se družimo u Dedevcima više nego da idemo po kafićima. Naravno, volim da odem do grada i to mi uopšte nije problem, jer nije daleko. Sve se skockalo kako sam želeo. Zahvalan sam Ministarstvu za brigu o selu, što mi je ukazalo poverenje i dodelio mi novac za kupovinu kuće i imanja. To nije mala stvar u mojim godinama.

Danas je malo devojaka koje žele život na selu, jer većina misli da su u gradu mnogo veće mogućnosti.

– Imam devojku, ona studira u gradu. Uopšte joj ne smeta što živim u selu, niti moji planovi za dalje. Videćemo kako će biti, a nadam se da ćemo praviti zajedničke planove. Biće jednom i ženidba i stvaranje porodice, a podrška partnera svakako mnogo znači – rekao je Lazar.

On je još dodao da mu se mnogo sviđa život na selu i da ima velike planove za dalju budućnost.

– Dedevci su udaljeni oko dvadesetak kilometara od Kraljeva. To mi je mnogo važno zbog roditelja, a i ako mi zatreba da završim neki posao… A opet, s druge strane, imam kuću na selu, imanje, jer kuću koju sam dobio uopšte nije mala. Imam dve spavaće sobe, dnevnu sobu, kuhinju i kupatilo, kao i terasu od 20 kvadrata. Tu su i prateće prostorije koje treba da renoviram. Već sam uložio nešto novca u sređivanje, ali idem korak po korak. Obnovio sam i plastenik u kome ću gajiti svoje povrće. Planiram i da podignem štalu za stoku. Na njivi ću da napravim voćnjak i da zasadim šljive… To je za početak, a posle ću da dorađujem i posadim još svašta – rekao je Lazar.

Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu rekao je da su mladi sve više zainteresovani za povratak na selo.

– Selo danas, u 21. veku, ne znači samo poljoprivredne radove. Konkurs je pokazao da postoji veliko interesovanje ljudi da žive u ruralnim delovima naše zemlje, pa zato nastavljamo sa programom. Novi konkurs biće raspisan do kraja ovog meseca i očekujem da će ove godine biti podneto oko 5.000 novih zahteva. Do sada je ukupno kupljena 1.631 kuća u 577 sela širom Srbije, što znači da se mladi vraćaju selu, stvaraju svoje porodice, rađaju decu i tu ostaju – kaže Krkobabić.

Ovaj mladić iz Kraljeva, Lazar, objasnio je da je veoma jednostavno učestvovati na konkursu Ministarstva.

– Subvenciju za kupovinu kuće na selu mogu da dobiju osobe koje imaju manje od 45 godina. Uslov je da podnosilac prijave nije vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta, i da je nisu otuđili ili poklonili u prethodnih pet godina. Od podnosioca prijave očekuje se da sa prodavcem kuće nije u srodstvu, da nije u postupku odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti kao i da u momentu podnošenja prijave nemaju neizmirenih obaveza prema državi -rekao je Lazar.

Izvor: blic.rs