Krenula berba višanja: Cena istog momenta oborena – Poznato i koliko dnevno zarade berači

|

Otkupljivači višanja, samo nekoliko dana pošto je na području opštine Merošina počela berba, otkupnu cenu prve klase snizili su sa 70 na 60 dinara, a otkupnu cenu druge klase sa 50 na 40 dinara.

Stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Merošina Zoran Jović rekao je za agenciju Beta da voćari sa razlogom sumnjaju da će neke značajnije količine višanja prodati po prvoj klasi.

“Otkupljivači ponude višu cenu za prvu klasu, ali kad krene berba, krene i priča kako imaju mnogo robe, kako nemaju kome da prodaju toliko višanja i otkup stane, a voćari se ‘hvataju za glavu’ i pristanu da predaju sav rod kao drugu klasu”, objasnio je Jović.

Kako Jović kaže, isti scenarijo otkupljivači ponavljaju iz godine u godinu, a na ruku im ide činjenica da proizvodjači zavise isključivo od otkupa.

“Otkupljivači od hladnjačara dobijaju odredjenu cenu, a imaju punu slobodu da formiraju otkupnu cenu i naravno da bi što više zaradili, oni je maksimalno spuštaju”, pojašnjava Jović.

Kako je istakao Jović, veliki problem tokom ovogodišnje berbe biće i manjak radne snage jer je sve manje onih koji se prihvataju ovog posla.

Berači ove godine za branje višanja naplaćuju 20 dinara po kilogramu, a vlasnici višnjika kažu da su sa troškovima berbe i troškovima proizvodnje, na “apsolutnoj nuli”, kada višnju prodaju za 40 dinara po kilogramu.

Izvor: nova.rs