Koliki će biti minimalac sledeće godine: Sindikati traže 43.000, poslodavci 39.000 a država predlaže 40.000 dinara

|

U ponedeljak su počeli pregovori o utvrđivanju minimalne cene rada za sledeću, 2023. godinu. Svi učesnici pregovora (sindikati, poslodavci, Vlada Srbije i socijalni partneri) slažu se da minimalac treba da se poveća, a cifre koje predlažu razlikuju se za par hiljada dinara.

Vlada Srbije predlaže da minimalna mesečna zarada koja sada iznosi 35.000 dinara bude povećana na nivo od 40.000 dinara. Sindikati su u više navrata izneli svoj predlog da minimalna zarada treba da prati minimalnu potrošačku korpu i da iznosi 43.000 dinara. Treća strana u pregovorima tj. trećina ispitanih poslodavaca, smatra da je najoptimalnije povećanje od 9 do 13 odsto. U tom slučaju minimalac bi iznosio između 38.150 dinara i 39.550 dinara.

Krajnji rok za postizanje dogovora oko iznosa minimalne zarade je 15. septembar. Pitanje koje se svake godine postavlja i dalje je otvoreno. Da li će pregovori biti uspešni ili će kao do sada poslednju reč imati Vlada?

Iz Unije poslodavaca Srbije kažu da se na jučerašnjem sastanku očekivalo da će se samo iznositi predlozi tri strane.

“Ne očekujem da će doći do bilo kakvih definitivnih predloga ili rešenja. Sve tri strane izneće svoje viđenje, a tokom nastavka pregovora očekujem neka konkretnija rešenja, kaže za Blic Biznis predsednik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković.

Odgovarajući na pitanje koliko oni očekuju da će povećanje biti Atanacković se pozvao na pomenuto istraživanje.

“Prema anketi koju smo sproveli oko trećina poslodavaca bi prihvatila povećanje od 9 do 13 odsto”, smatra Atanacković.

Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ističe da očekuje ono što je predsednik već najavio.

“Očekujemo da se cena rada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom i pored toga naša očekivanja su da se cena rada 2 puta godišnje menja, odnosno prilagođava”, kaže Savić i ističe da bi minimalac trebalo da iznosi
“nešto više od 40.000 dinara”.

Polovinom jula, gostujući u domaćim medijima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Vlada pokušati da u dogovoru sa socijalnom savetom poveća minimalnu zaradu na 40.000 dinara.

Izvor: blic.rs