Kladovski kavijar služio se na dvorovima: Srbija bi opet mogla biti izvoznik delikatesa – 160 grama kavijara plaćaju 500 dolara

|

Srbija ima dugu tradiciju proizvodnje ribljih proizvoda, a naročito kavijara od kojih je je najpoznatiji onaj iz Kladova koji se vekovima služio na evropskim dvorovima. Analitičari ukazuju na neophodnost povećanja proizvodnje ribe i udruživanja u specijalizovane ribarske zadruge.

“Srbija bi ponovo mogla da bude veliki izvoznik kavijara, kao pre više decenija kada je u SAD i druge zemlje godišnje izvozila dve do tri tone tog specijaliteta po ceni od 900 dolara za kilogram i ostvarivala prihod veći od 2,5 miliona dolara. Кladovski kavijar se vekovima služio i na evropskim dvorovima. Zbog izgradnje dve đerdapske hidroelektrane, šansu danas ima negotinski kavijar”, navodi analitičar Branislav Gulan.

On dodaje da riba i riblji specijaliteti takođe mogu biti zanimljiva i isplativa ponuda i u jelovniku poljoprivrednih gazdinstava koja se bave seoskim turizmom.

“U Srbiji postoje veliki neiskorišćeni raspoloživi vodeni resursi (reke, potoci, jezera, kanali, podzemne vode), a posedujemo i sirovine kao što su pšenica, kukuruz, ječam, soja za proizvodnju hrane za ribe. Veliki su kapaciteti i za proizvodnju ekstrudirane hrane za ribu”, ističe Gulan.

Izvor: mondo.rs