Još jedno poskupljenje na pomolu: Zbog cene pšenice skočiće i cena testenina

|

Cena pšenice na Produktnoj berzi protekle nedelje je porasla je za 1,54 odsto a kako ističu sagovornici portala Nova.rs – ovaj trend rasta će se nastaviti i uticati na cene osnovnih životnih namirnica, te će proizvodi poput testenine sigurno poskupeti. Ponderisana cena pšenice trenutno iznosi 40,8 dinara po kilogramu, i to bez PDV-a.

Kako kaže agorekonomista Milan Prostran, pšenica kao strateški proizvod koji je u isto vreme i sredsvo „političkih igara”, ona će, upravo zbog toga, nastaviti da poskupljuje.

Za krajnje potrošaće ovo znači poskupljenja, jer se cena pšenice preliva u finalne prozvode.

“Prvo je tu brašno, pa zatim razne testenine, slatkiši, keks, i tako dalje. U svakom slučaju, mi ćemo i dalje imati rast cena osnovnih životnih namirnica. To će se sigurno nastaviti sve dok se globalno tržište ne uredi, a to će sigurno trajati još godinu, dve, tri, pitanje je kad će to prestati”, objašnjava Prostran.

Da li će do smirivanja cena doći, prvenstveno zavisi od ovogodišnje žetve, objašnjava Prostran.

“Ako ove dve žitarske sile ne budu mogle ili ne budu htele da izvoze svoje proizvode, to će dodatno da zakomplikuje stvari. Indija je takođe zabranila izvoz, tako da je moja procena da će cene hrane rasti do jeseni, dok ne vidimo kakva će biti žetva, ali cene zavise od poskupljenja energenata. Dakle, ne vidi se kraj”, zaključuje Prostran.

Izvor: nova.rs