Jorgovanka Tabaković otkriva koliko će nam “u dinar” rasti rate kredita i cene: Savetuje građane u kojoj valuti da štede

|

Nepovoljna ekonomska situacija u svetu odrazila se i na Srbiju. Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kazala je da nismo došli do dvocifrene inflacije, da ona iznosi 9,1 odsto i da se Srbija u toj kategoriji nalazi na začelju Evrope.

Guvernerka je istakla da je kurs najvažniji kao neko sidro koje održava i inflaciju i omogućava da građanima damo sigurnost, Srbija jeste neko ko se u najkriznijem periodu bolje snašao.

“Nasledila sam neto rezerve 5,5 milijardi i iako smo u martu najviše intervenisali, mi i dalje imamo devizne neto rezerve 11,6 milijardi, više nego dvostruko nego što sam nasledila, što je 14,3 milijarde bruto”, rekla je guvernerka Narodne banke Srbije.

Tabakovićeva kaže da građani osećaju uvezenu inflaciju, ali da NBS može da garantuje stabilnost. Savetuje građanima da ne treba da kupuju evro, jer je Srbija poverenje u državu sačuvala zbog stabilnosti kursa.

“Građani treba da štede u dinarima, jer je to ekonomska računica, zato što sve računice koje mi dajemo to pokazuju”, objasnila je Jorgovanka Tabaković.

Govoreći o stambenim kreditima guvernerka NBS rekla je da rata dinarskih kredita može da poskupi od 45 do 250 dinara u zavisnosti od visine kredita i dužine otplate, a ne veruje ni da će za kredite u evrima biti drastičnih povećanja.

Izvor: rts.rs