Inspekcija češlja Gornje Nedeljice: U toku je provera stanja istražnih bušotina

|

Geološki inspektor Ministarstva rudarstva i energetike danas je u terenskom nadzoru u Gornjim Nedeljicama kod Loznice. Predmet provere inspekcijskog nadzora je da li je zemljište nakon isteka odobrenja za istražne radove na istražnom prostoru “Jadar” vraćeno u prethodno stanje, u skladu sa odobrenom projektnom dokumentacijom, navodi se u saopštenju Ministarstva.

“Povodom senzacionalističkih naslova u pojedinim medijima, da je inspektor viđen u automobilu kompanije “Rio Sava” i primedbi da je samo jedan inspektor u nadzoru, obaveštavamo javnost da se inspekcijski nadzor vrši u skladu sa zakonom i propisanim procedurama, što podrazumeva da se obilazak nadziranih lokacija, u ovom slučaju istražnih bušotina, obavlja sa subjektom koji je predmet nadzora”, navode iz Ministartsva rudarstva i energetike.

Dodaju i da inspekcijski nadzor ne traje jedan dan, već se obavlja po planu i nalogu i da će trajati do okončanja nadzora.

“Vanredni inspekcijski nadzor vrši se po zahtevu nevladinih organizacija, koje će, kao podnosioci predstavke, nakon okončanja nadzora biti obaveštene o njegovom ishodu”, navedeno je u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Inače, od jutros je u Gornjim Nedeljicama u toku prava pometnja u vezi sa poslovima „Rio Tinta“ u ovom kraju. U toku je inspekcijski nadzor jama zbog čega je u Nedeljicama inspektor za rudarstvo koji je prema rečima meštana, na lokaciju stigao u automobilu čiji je vlasnik „Rio Sava“, ćerka firma „Rio Tinta“.

Izvor: nova.rs