Hilandarske ćufte od pasulja su idealan posni ručak: Nećete primetiti da u ovom jelu nema mesa (RECEPT)

|

Za sve one koji poste Vaskršnji post, ali i one koji bi da unesu neke promene u svakodnevnicu što se tiče kuvanja, predstavljamo ćufte od pasulja po receptu iz Hilandara.

Potrebno je: 700 gr belog pasulja, 1 crni luk, 1 glavica belog luka, 1 veza peršuna, 150 ml ulja, praziluk, začini (crvena mlevena paprika, biber, so, suvi začin), 4 kašike prezli.

Za zapršku je potrebno: 100 ml ulja i 1 kašika mlevene crvene paprike.

Priprema: Pasulj obavezno potopite uveče a ujutru ga procedite, a potom dodajte novu vodu, crni luk i sve to zajedno kuvajte. Kada se pasulj ponovo skuva, ostavite ga sa strane da se hladi.

Praziluk iseckajte i stavite u tiganj, a pasulj ispasirajte i dodajte peršun, začine i sitno seckan beli luk. Na kraju stavite prezle koje će povezati smesu. Prodinstani praziluk sipajte u tepsiju i procedite ga. Malo pokvasite ruke i pravite ćufte od smese uvaljajte ih u prezle i ređajte po praziluku.

U zagrejano ulje dodajte mlevenu papriku, pa sve dobro promešajte. Sos sipajte pre ćufti, i stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite na 200°C nekih 20 minuta.

Prijatno!