Fon der Lajen najavila 165 miliona evra pomoći za Srbiju – Vučić beskrajno zahvalan: “Srbija ostaje na evropskom putu”

|

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas boravi u Nišu, gde ju je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je kazao da Srbija ostaje na evropskom putu. Fon der Lajen je najavila da će Srbija dobiti 165 miliona evra direktne budžetske pomoći da se izbori sa energetskom krizom.

“Mislim da je ovo neophodno da bi i Srbija mogla da pomogne ugrožene članove društva i mala i srednja preduzeća”, izjavila je Fon der Lajen u Nišu, gde je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obišla radove na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske.

Vučić je zahvalio Fon der Lajen i poreskim obveznicima EU na “ogromnoj podršci i pomoći”.

“Kada vam neko daje novac a nije vam tražio za to bilo šta, morate da kažete ogromno hvala”, kazao je Vučić.

Predsednik je najavio da će Srbija učiniti sve što treba za usklađivanje sa EU viznom politikom i pre kraja godine. Govoreći o dijalogu sa Prištinom kazao je da je „veoma zabrinut“.

Takođe je govorio o konferenciji Fon der Lajen sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, za koju je rekao da je koristila priliku da govori protiv Srbije, dodajući da on neće uzvratiti.

“Uradićemo sve što možemo da sačuvamo mir i stabilnost”, poručio je Vučić.

Fon der Lajen je najavila i 500 miliona bespovratnih sredstava koja će biti uložena u infrastrukturu. Rekla je da EU želi da podrži Srbiju i u izgradnji univerzitetske dečije bolnice i gasnog interkonektora Srbije sa Severnom Makedonijom i pozdravila najave Srbije da će do kraja godine uskladiti viznu politiku sa EU.

Predsednica EK je napomenula i da brzina pridruživanja EU zavisi od zemalja koje žele da se pridruže Uniji.

“Napredak u reformama je izuzetno važan. Moram da kažem a ste već dosta toga uradili, ali važno je i uskladiti se sa našom spoljnom i bezbednosnom politikom”, navela je ona.

Što se tiče preregistracije tablica na Kosovu, Fon der Lajen je istakla da EU i partneri „intenzivno rade na pronalaženju rešenja“.

“Ima dobre volje na obe strane, intenziviraćemo dijalog. Teški su razgovori, nadam se da ćemo imati uskoro konkretno rešenje, ali treba nam konstruktivnost obe strane”, izjavila je Ursula Fon der Lajen.

Izvor: rs.n1info.com