Evo šta se ukazalo na trupcu na proplancima planine Zlatar: Zaista neverovatan dar prirode

|

Na proplancima planine Zlatar još jednom se dokazalo da priroda neretko potpuno sama naslika idealne oblike.

Usred seče stabala, ispred tri meštanina zaseoka Ćirovići u selu Božetići, prikazala se jasna slika violine i to sa sve gudalom i zatazačem struna. Svakom od njih je ovo prvi put u životu da im se bilo kakav znak ukaže na trupcu i do sada su o tome slušali samo priče.

– Iznenađeni, okretali smo i prevrtali trupčiće, zagledali, krstili se… Drva sam spremao za ogrev i sekli smo tu bukvu koja je poprilično bila velika, a po sredini smo ugledali tu sliku. Violina izgleda kao da ju slikar precizno crtao olovkom i obojio. Zaista neverovatno -kaže Blažo Ćirović iz Božetića.

On dodaje da ovaj dar prirode najverovatnije neće završiti u šporetu tokom predstojeće zime već će ga najverovatnije sačuvati kao uspomenu. Prema mnogim narodnim verovanjima, ukazivanje oblika u drvetu može biti neki znak.

Dešavalo se da se do sada na trupcu ukaže krst ili neko drugo znamenje, zabeleženo je i da se ukazao lik Svete Petke, ali prvi put se ukazao jedan muzički instrument.

– Pitaju nas da li je neko u porodici bio svirač ili će tek postati. Kažem da nije, tako da je pravo čudo i još potpuna nepoznanica zašto se baš violina ukazala na bukvi – dodaje Blažo.

Oko dve stotine kilometara dalje ka Beogradu u selu Pranjani i te kako vide simboliku u ovom događaju. Upravo se u tom mestu na Suvoboru sledeći vikend održava četvrti Sabor violinista.

Izgleda da je pre svih najavljen predstojeći događaj i to u zlatarskoj šumi, bez obzira na sav marketing.

Izvor: kurir.rs