Depozit za stan koštao ih 800 eura, a dobiće nazad 115.000 evra: Naslednici baš imaju sreće, a evo i kako

|

Jedna žena iz Nemačke, ostvarila je sudskom presudom pravo na čak 115.000 evra, za stan koji su njeni roditelji iznajmljivali.

Njeni su roditelji još davne 1960. godine, za najam stana u Kelnu dali 800 maraka kao kaparu. Taj novac su vlasnici stana uložili u deonice, a sve je bilo odobreno i ugovorom o najmu.

60 godina kasnije, tih 800 maraka pretvorilo se u pravo bogatstvo, Međutim, vlasnici stana nisu hteli da isplate njihovoj ćerki iznos od 115.000 evra, koliko se tokom godina i nakupilo, prenosi Fenix Magazin.

Onda je sredinom 2018. godine, ćerki bračnog para, koji je u međuvremenu preminuo, ugovor o najmu istekao, te je ona zatražila povrat depozita, uključujući i deonice. Na taj zahtev vlasnici stana nisu pristali već su joj, pozivajući se na ugovor o najmu, isplatili samo 409,03 evra, što je bilo 800 maraka.

Onda je ona pokrenula tužbu 2021. godine, a okružni sud u Kelnu se složio s tužilaštvom.

Kad se pročita član 551 nemačkog građanskog zakona, stanar zaista ima pravo na prihod od depozita za najamninu i nije bitan oblik ulaganja. To ne utiče samo na isplaćene dividende, već i na porast cena, a sporazumi koji odstupaju od toga nisu pravno dobri.

Vlasnici stana imaju pravo na žalbu, jer presuda Okružnog suda još uvek nije pravosnažna.

Izvor: kurir.rs