Danas je Sveti Vasilije Ostroški: Crveno slovo za koje se vezuje samo jedno važno pravilo

|

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Vasilija Ostroškog, jednog od najpoštovanijih svetaca u hrišćanstvu, za kojeg se veruje da je čudotvorac.

Rođen je kao Stojan Jovanović u Popovom polju kod Trebinja, a već u 12. godini poslat je u manastir Zavala, gde je njegov stric Serafim bio iguman. Nakon što je završio manastirsku školu, dobio je monaški čin i postao paroh Popovog polja.

Postoji verovanje da oni koje se zavetuju da će na Svetog Vasilija otići na Duhove u manastir Ostrog, njihova bolest ili bolest nekog njihovog najmilijeg biće kao “rukom odnesena”.

A svi koji su tražili pomoć ovog sveca bili su na strogom postu sve dok na Trojice ili Duhove ne odu na Ostrog i tamo se pričeste.

Osobama koje su se spremale a ovakvo putovanje nosilo se ulje, tamjan i pamuk koje su nosili sa sobom i ostavljali kod sveca “da prenoći”. Pamuk, ulje i tamjan koji su nošeni na Ostrog trebalo je sačuvati.

Prema verovanju na ovaj veliki praznik i crveno slovo u crkvenom kalendaru ne obavljaju se nikakvi paganski običaji niti rituali. Na praznik Svetog Vasilija jedino što vernici treba da urade jeste da se iskreno pomole čudotvorcu, a verovalo se da će svaka želja iz dubine srca biti ispunjena.

Izvor: prva.rs