Danas je Sveti Prokopije: Važno je da se deca i odrasli suzdrže od jedne loše navike

|

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju svetog Prokopija, jednog od ognjenih svetaca. Njegov dan se svetkuje kao jedan od 18 zaprešnih dana u godini kada se odlažu svi teži i važniji poslovi.

U nekim krajevima smatra se da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer sv. Prokopije pohodi i blagosilja mladence. Na taj dan se izbegava kopanje. Takođe se na ovaj dan nije kupalo.

U starini su Srbi rudari smatrali ovog svetitelja svojim patronom. Smatra se i zaštitnikom dece. Slavili su ga kamenoresci i bunardžije.

Kamenoresci i rudari praznovali su ovaj dan kao slavu svojih zanata. Izbegavaju se svađe i psovanje. Veliki svetac iz starog Zaveta, na spomen kada su nekad mnoga deca umirala. Praznuju ga i muslimani.

Današnji dan se posebno praznuje radi zdravlja dece. Prokopije je krsno ime pojedinih rodova, a u nekim naseljima je zavetni dan.

Brojna narodna verovanja vezana su za praznovanje ovog sveca.

Ako nije upisan u crkveni kalendar crvenim slovom veliki značaj se pridaje ovom svecu kod nas.

Pošto je reč bila o blagom svecu koji je uvek video samo ono najbolje u ljudima, na današnji dan se izbegavaju svađe i ps0vanje što se naročito dopada mamama koje ove dobre navike i inače pokušavaju da usade deci.

Zbog činjenice da se njegovo ime pominje prilikom sklapanja bračne zajednice, u nekim krajevima se veruje da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer Sveti Prokopije danas pohodi i blagosilja mladence.

Postoje i porodice koje Svetog Prokopija slave kao krsnu slavu.

Izvor: stil.kurir.rs