Biljka od koje u Srbiji možete zaraditi 65 000 evra po hektaru: Dok Janko uveliko profitira, mnogi nisu ni čuli za nju

|

Godži bobice postale su popularne i tražene u Srbiji tek pre nekoliko godina, iako su u svetu uveliko u upotrebi. Ova biljka svakodnevno se prodaje i izvozi u inostranstvo u svežem i sušenom obliku, kao matični ili prerađeni sok, ili smuti napitak.

Kako kažu uzgajivači kojih ima u Vojvodini, okolini Užica i Vranju, godži bobice dostigle su otkupnu cenu od 600 dinara po kilogramu, pa je tako profit po hektaru od 65.000 do 80.000 evra.

Janko Milošević (52) iz okoline Crvenke već pet godina bavi se ovim unosnim poslom. Ima svoje stalne mušterije, dok se sadnice sve više traže.

“Čuo sam da je godži prava lekovita biljka i da se više puta potvrdilo da je zaista tako. Znao sam da je nema u Srbiji i odlučio sam da započnem proizvodnju. Kome god da sam to rekao, svi su me gledali u čudu, jer većina ljudi nije ni znala za tu biljku. Ipak, pokazalo se da ne grešim i da treba izabrati biljku koje nema mnogo na tržištu, a postoji potražnja”, kaže Janko Milošević.

Prednost uzgajanja godži bobica je u tome što do prinosa dolazi već u prvoj godini, kada svaka biljka daje oko kilogram ploda. Svake naredne godine, prinos se povećava.

Od ulaganja potrebno je obezbediti berače, protivgradnu zaštitu i plastenik, kao i određene uslove kako bi billjka uspela. Ne zauzima mnogo prostora i dovoljan je razmak od metar i po do dva za svaku sadnicu, što znači da nije potrebno mnogo zemlje kako bi se pokrenuo posao.

Izvor: mondo.rs