Bezobrazluk ili preterana briga za decu? Roditelji svakodnevno iritiraju sugrađane jednom navikom

|

Sa prvim danima septembra krenule su i velike gužve u saobraćaju. Osim što su se građani vratili poslovnim obavezama, i najmlađi su krenuli u vrtiće i škole, a jedna pojava ponavlja se iz godine u godinu. Naime, roditelji decu u vrtiće i škole dovoze bukvalno ispred kapija.

Građane ovo jako iritira jer se na tim deonicama stvara gužva pa saobraćaj ne može da funkcioniše.

“Svakodnevni problemi ispred svih osnovnih škola i obdaništa u Novom Sadu i Beogradu. Roditelji koji dovoze decu, prave kolapse. Policija u većini slučajeva ne reaguje”, napisano je u objavi na Instagam stranici 192_rs.

Ispod posta nezadovoljni građani reagovali su u komentarima:

“Nije ovo problem samo u Novom Sadu, nego ispred svake skole… Ovako je i u Obrenovcu, hoće da udju kolima u skolu”, stoji u jednom od komentara.

Međutim, postoji i druga strana priče. Prema Porodičnom zakonu u Srbiji dete predškolskog uzrasta i mlađe ne sme da bude samo bez nadzora. Ipak, većina današnjih roditelja je u predškolsko i u prvi razred išla samostalno. Podrazumevalo se da dete to može i nije bilo polemike o tome. Čak je i deci bilo neprijatno ako bi se na putu do škole pojavio nečiji roditelj i “obrukao” ga.

“Kao pešaci deca su najugroženija u prvom, drugom i tećem razredu. Pre jedanaeste, dvanaeste godine nisu spremna da bez pratnje idu u školu”, kaže direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Izvor: rts.rs