Ako kupujete nov automobil: Ovo obavezno morate da imate u svojim kolima od jula – stižu novi propisi

|

Evropska komisija je naložila da će sva nova vozila koja se prodaju u Evropi biti opremljena graničnikom brzine od jula 2022. Trenutno se podrazumeva da se ova promena odnosi samo na automobile, kamione, kombije, autobuse, i slično. Motocikli za sada nisu uključeni. Naknadna ugradnja ograničavača brzine u starija vozila neće biti potrebna.

Ograničavanje brzine funkcioniše tako što se u auto inkorporira tehnologija pod nazivom “Intelligent Speed Assistance” (ISA), koja koristi video ili GPS sistem za otkrivanje znakova brzine i u skladu sa njima upozorava vozača ako ide prebrzo. Ako vozač ne uspori, vozilo će učiniti to umesto njih. Sistem ne utiče na kočioni sistem automobila, ali nakon nekoliko upozorenja ako vozač ne pritisne kočnice, vozilo smanjuje snagu motora. Auto će tada prirodno usporiti do novog ograničenja brzine. U nekim okolnostima, limiter se može poništiti, na primer ako vam je potrebna veća brzina za preticanje.

Pored potencijalne mogućnosti da ova tehnologija spase nečiji život, prednosti se mogu ogledati i u smanjenju emisije CO2, poboljšanoj efikasnost goriva ali i smanjenju rizika od dobijete kaznu za prekoračenje brzine. Novi softver za automatsku detekciju takođe detektuje pešake, bicikliste i ranjive učesnike u saobraćaju, čime se potencijalno poboljšava bezbednost.

Nekoliko proizvođača vozila već koristi ISA sistem, uključujući Ford, Mercedes-Benz, Peugeot, Citroen i Renault. Volvo je takođe pozdravio ovu odluku o ograničenju brzine i bio je prvi proizvođač koji je uveo sistem u sve svoje modele. Volvo takođe razvija “pametne kontrole brzine“ koje će detektovati kada se automobil vozi blizu mesta, kao što je škola ili bolnica.

Izvor: sasomange.rs