“Vozio sam 16 sati, štedeo za more i dočeka me ovo”: Turisti besne širom Jadrana, domaćini nemoćni – Mnogima je odmor propao zbog jedne pojave

|

Turisti koji su ove godine letovali na Jadranu, nisu krili svoje nezadovoljstvo usled fenomena prirode pod imenom “cvetanje mora”. Odmor, koji su skupo platili, kako kažu, upropašten je i više su vremena proveli na bazenima i šetalištima nego u moru.

“Cvetanje mora” koje izgleda kao smeđa sluz koja nastaje jer u moru ima mnogo organskih supstanci bogatih polisaharidima fenomen je koji je na Jadranu zabeležen prvi put još u 18. veku. Nije opasan, ali zbog samog izgleda, mnogi turisti koji borave na obalama Jadranskog mora u Poreču i Istri glasno negoduju, a vlasnici apartmana su nemoćni po tom pitanju.

Umesto da se kupaju i uživaju u moru, turisti šetaju ili traže neke druge vidove zabave, budući da je “cvetanje mora” ispraznilo plaže i mnogima upropastio odmor koji nisu malo platili. Umesto da uživaju u moru, ljudi su se kupali u bazenima.

“Niko više ne ulazi u more, svi su na bazenima”, požalili su se posetioci u Poreču.

Na Instagramu, Tik-Toku i Fejsbuku šire se snimci i fotografije turista koji nisu štedeli ružne reči i nezadovoljstvo stanjem mora tokom letovanja u Istri. Možda i opravdamo ako uzmemo u obzir koliko su novca dali za letovanje.

“Štedeli smo celu godinu za ovaj odmor, a evo što nas je dočekalo”, napisala je jedna korisnica TikToka.

Nekima je bilo poražavajuće da su prešli toliki put a da nisu mogli da se okupaju u moru.

“Vozio sam se 16 sati od Nemačke do Hrvatske da ovo doživim”, požalio se drugi korisnik.

Da je situacija ista svuda, dokazuje komentar žene čiji je suprug obišao veći deo plaža i svuda je video istu situaciju.

“Mnoge hrvatske plaže prekrivene su algama pa se ovde u Poreču ne može kupati. Moj muž je juče pokušao i plivao, ali je izašao iz vode kao sardina natopljena uljem. Stvarno neprijatno”, napisala je ona.

Izvor: blic.rs