Novi udar na novčanike vozača: Jedna stavka je poskupela i to bez najave i obaveštenja – Ovo su nove cene

|

Mnoge vozače u Srbiji iznenadila je vest da je poskupelo obavezno osiguranje. Nije bilo nikakve najave ili obaveštenja, a vozači prilikom registracije ne obraćaju mnogo pažnju na ovu stavku, piše sajt Polovni automobili.

Poskupljenje nije veliko, oko 5 odsto, ali s obzirom na sva druga poskupljenja, vlasnici vozila verovatno neće biti oduševljeni i ovim poskupljenjem. Za većinu vozača to je poskupljenje od oko 800 do oko 1.100 dinara.

Takođe, vozači koji nisu bili krivci za saobraćajne incidente poslednjih godina na osnovnu cenu osiguranja dobijaju i popust (bonus) zbog toga što nisu izazvali štetu na drugim vozilima, odnosno nisu izazivali “štetu” osiguravajućim kućama.

Osnovni premijski stepen, recimo ukoliko ste prvi put kupili automobil, jeste 4. stepen i tu nemate ni bonus ni malus (ni popust ni “kaznu”). U slučaju da tokom 1. godine ne izazovete udes, dobijate popust od 5 odsto za osiguranje za sledeću godinu. Ukoliko ni tokom 2. godine ne izazovete udes, bićete nagrađeni sa 15 odsto popusta.

Ukoliko ni tokom 3. godine ne izazovete udes, dobijate 25 odsto popusta i to je maksimalan popust, tj. bonus, bez obzira koliko godina nakon toga vozite pažljivo i ne uzrokujete štetu svojom krivicom.

Ovo je jedno od objašnjenja što je mnogima poskupljenje od oko 5 odsto zanemarljivo i što ga najverovatnije nisu ni primetili prilikom poslednje registracije ili ako su primetili – nisu se mnogo potresli.

Poslednji put je obavezno osiguranje poskupelo u januaru 2023. godine – za oko 15 odsto. Kako je Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije objasnio za emisiju SAT, do poskupljenja je došlo iz više razloga.

Tu je inflacija, koja se ogleda između ostalog u poskupljenju usluga u auto-servisima i većim cenama rezervnih delova. Poskupeli su i polovni automobili, a oni služe kao reper za obračun šteta. Tu je i rast troškova poslovanja osiguravajućih kuća, što je sve uticalo na nove cene osiguranja.

Izvor: espreso.co.rs