Isplivao spisak bahatog trošenja rukovodstva RTS: Za Pesmu Evrovizije samo za vizuelne efekte dali čak 120.000 evra

|

Glumac Milan Marić ostavio je veoma pozitivan utisak na publiku tokom Pesme za Evroviziju, koju je najpre pratio skandal zbog enormno premašenog budžeta, a nekadašnji novinar RTS Miodrag Popov saopštio je gde je novac otišao.

– Pojedine stavke govore zašto je kriminalizovano poslovanje RTS-a, a Dragan Bujošević je jedini direktor, koji je prozivan da je kriminalizovao javni servis. Došao sam do dokumenta koji govore da rukovodioci ne štede, već bahato troše novac svih građana Srbije, mnoge troškove su mogli da smanje da su iskoristili resurse svoje kuće, a ne iznajmljivali kostimografa, rekvizite, plaćali scenaristu, basnoslovno plaćali vizuelne efekte… Sve to govori zašto je rukovodstvo prekoračilo budžet za Pesmu za Evroviziju, i to za 140.000 evra – rekao je Popov i dodao još da RTS ima svoje voditelje, ali da je dodatno plaćen glumac Milan Marić.

– On jeste profesionalno obavio posao, to nije uopšte sporno, ali je diskutabilno što je plaćen 4.000 evra za tri večeri (bruto 4.400), a RTS već ima svoje voditelje – kaže ovaj novinar. U budžet su uračunati i drugi honorari, rekao je Popov. Bilo je nekoliko revijalnih izvođača, a samo za izvođenje pesama Bitlsa plaćeno je 3.000 evra (bruto 3.300), dok je za stručni žiri za sve tri večeri izdvojeno 305.000 dinara.

– Članovi petočlanog stručnog žirija su za dva polufinala koštali 180.000 dinara, a finale je bilo skuplje, pa je tako RTS platio žiri za poslednje veče 125.000. To znači da je RTS za stručni žiri za sve tri večeri dao ukupno 305.000 dinara. Na spisku troškova koji imam, stoji stavka “kostim” – 3.000 evra, idejna rešenja i koreografije od 10.670 evra, bife Košutnjak 3.000 evra za vreme PZE23… To su vam samo neke od stavki. RTS je platio 5.000 evra izradu najavnih razglednica (snimljen deo gde se kandidati predstavljaju pre izvođenja pesme).

Ali, ni to nije sve, rekao je on, te je dodao da je “šlag na torti” suma za vizuelne efekte.

– Cifra za vizuelni identitet jeste čak 120.000 evra za tri večeri. Scenska tehnika je,isto tako, plaćena papreno, čak 48.000 evra, kao da RTS nema ništa u svom vlasništvu. Eto to dovoljno govori o poslovanju RTS-a.

Podsetimo, u javnosti se podigla velika prašina zbog sumnjivih poslova u RTS, pa se i policija uključila u pretraživanje podataka koje je objavio predsednik UO Branislav Klanšček.

On je podneo krivične prijave protiv Dragana Bujoševića i Olivere Kovačević, izjavivši da je RTS potrošio čak 14 miliona dinara na nepostojeću emisiju. Kao problematično u poslovanju Javnog servisa mogu da budu i brojne privatne produkcije, koje imaju od jednog do četiri zaposlena, a preko kojih neki voditelji dobijaju platu i do nekoliko desetina hiljada evra mesečno.

Dodatno se otvorilo i pitanje novca za Pesmu za Evroviziju, za koje je dosta probijen budžet, pa je potrošeno 250.000 evra, a planirano je 140.000.

Izvor: 24sedam.rs