Beličasta masa poput paučine pojavila se širom Srbije: Profesor objašnjava šta uraditi ako dođete u kontakt sa njom

|

Beličasta masa nalik na paučinu pojavila se ovih dana na Adi Ciganliji u Beogradu, a ljudi se zbog toga žale na opekotine i plikove. O kakvoj vrsti paučine je reč i koliko je opasna po one koji je dodirnu, u “Jutru” na TV Prva govorio je dr Željko Tomanović.

Profesor sa Biološkog fakulteta dr Željko Tomanović otkrio je o kakvoj je zapravo vrsti paučine reč i koliko je opasno ukoliko dođemo u kontakt sa njom.

Kaže da to nije neobična pojava za ovo doba godine, i da ih najčešće ima na žbunju, drveću, a ponekad i kamenju i stenama.

“Te svilaste struktre proizvode neke vrste gusenice, veći broj moljaca i njihove gusenice. Beličasta masa nije nešto što se javlja samo na Adi Ciganliji, već je ima širom Srbije. Proizvode je pred zimu i za njih ima zaštitnu ulogu, unutar te strukture se one štite i čak neke u njima prezimljavaju. To su vrste koje žive kod nas, neke od njih se zovu prelje ili prelci baš zbog toga”, objasnio je Tomanović.

Oni koji su došli u kontakt sa ovom beličastom masom su prijavili alergije nakon kontakta, pa čak i opekotine.

“Što se tiče alergija, svilasta striktura ne izaziva alergije, već te gusenice na sebi imaju dlačice pa onda one ostanu na svili koja se raznosi, pa može doći u kontakt sa osobama koje su alergične. To može dovesti do raznih alergija, opekotina, plikova, crvenila i sličnih reakcija. Jednostavno ih ne treba dirati, jer mogu da se jave te reakcije, ali ne radi se ni o kakvoj neobičnoj pojavi. Ovo je normalna pojava kod nas”.

Profesor Tomanović naveo je i da se ova beličasta paučnina najčešće javlja na drveću, žbunju, a ponekad i na kamenju.

“Paučina se javlja tokom cele godine, ali je u ovom periodu izraženija, baš zato što se pripremaju za zimu i preživaljavanje”, rekao je Tomanović.

Ko dođe u kontakt sa ovom beličastom masom, nakon čega mu se javi neka reakcija, bilo da je reč o opekotinama ili crvenilu, trebalo bi da se javi lekaru.

Izvor: kurir.rs