Za 8 dana ekskurzije profesori uzmu do 1.300 evra: Roditelji smatraju da su obmanuti – Oglasilo se Ministarstvo prosvete

|

Roditelji školaraca ovih dana hvataju se za glavu zbog cena ekskurzija, za koje kažu da nikada nisu bile skuplje. Po ceni se u javnosti izdvojila maturska ekskurzija Zemunske gimnazije koja košta po 66.500 dinara, od čega 9.600 ide za dnevnice nastavnicima. Ide se u Italiju, Španiju i Francusku i traje 8 dana.

Prema specifikaciji koju su roditelji dobili uz ponudu, dnevnica profesora iznosi 9.600 dinara. Budući da jedan profesor brine o 20 maturanata, njegova dnevnica za osam dana iznosi 160.000 dinara, iliti oko 1.300 evra.

Dok prosvetari smatraju da ovaj iznos čak i mali za stres koji nastavnici doživljavaju s đacima na takvim putovanjima, roditelje je razbesnelo kada su saznali pravo stanje stvari.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija smatra da nijedna dnevnica nije dovoljno visoka za odgovornost koju nastavnici preuzimaju:

“Uvek se ispituje kolika je dnevnica profesora, a nikada koliko zarade agencija i oni koji su uključeni u tu cenu. Forum je pre desetak godina predlagao da se ekskurzije ukinu zato što su u ovoj formi izgubile smisao. Osim ukidanja, rešenje je da roditelji budu ti koji će decu voditi na ekskurziju. Ionako su ekskurzije izgubile edukativnu svrhu i svode se na turističko putovanje”, kaže Markov.

Direktor Zemunske gimnazije, Miloš Bjelanović potvrdio je ove iznose i objasnio da od ukupne sume za dnevnice profesorima deo ide na poreze.

“O dnevnicama profesora odlučuje savet roditelja, oni su sami izglasali ovu cenu. Profesorima će biti isplaćeno 8.000 dinara po učeniku, a na 20 učenika profesoru će biti isplaćeno 160.000 dinara na ime dnevnica. Neoporezovani deo je otprilike 50.000, a ostatak plaćeni doprinosi i porezi”, pojasnio je Bjelanović.

Budući da se oko ekskurzija podigla velika prašina, redakcija Kurira je zatražila mišljenje od Ministarstva prosvete. Oni kažu da naknade nastavnicima nisu izričito propisane.

“To je stvar dogovora i procene škole i roditelja. Svakako, ove naknade bi trebalo da budu uvrštene u program nastave u prirodi, tj. ekskurzije, jer programi sadrže i finansijske detalje, a na njih savet roditelja daje saglasnost. Svaki roditelj koji ima primedbu na način organizovanja i izvođenja ekskurzije može se obratiti najpre direktoru, zatim školskom odboru, u drugoj instanci opštinskoj/gradskoj prosvetnoj inspekciji, i na kraju republičkoj prosvetnoj inspekciji”, saopštili su iz ministarstva.

Izvor: kurir.rs