Danas je Blaga Marija: Ne zaboravite da ispoštujte ove običaje, ona je sestra Ilije Gromovnika

|

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Blagoj Mariji, sestri Ilije Gromovnika. Praznik posvećen Blagoj Mariji je i dan Eparhije budimljansko-nikšićke i mnogih drugih pravoslavnih institucija.

Po narodnom verovanju, bila je sestra Svetog Ilije pa su zato za moguće vremenske nepogode, grmljavinu i grad u narodu kaže da “brat i sestra razgovaraju”.

Nakon Hristovog vaskrsenja, ona postaje propovednica, putuje i u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje. Postoji verovanje da je nam je od nje ostalo farbanje crvenih jaja za Vaskrs.

Ovaj dan je ustvari spomen na Mariju Magdalenu. Ona je bila rodom iz gorskih predela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena. U svojoj mladosti je bila grešnica, ali ju je Isus izbavio od grehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovedi.

Spada u nepokretne praznike i iako nema “crveno slovo” u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku ništa ne radi u kući niti u polju, da se svetica ne bi uvredila.

Postoji običaj da na ovaj praznik žene treba da zamisle želju, zapale sveću i pomole se svetiteljki. Narod veruje da, ako na njen praznik, žene odu u crkvu, pomole joj se i zapale sveću, mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih svakako neće odbiti.

Izvor: kurir.rs