Obratite pažnju šta plaćate karticom: Neke usluge banaka poskupeće i do 80 odsto

|

Održavanje računa, provizije za mobilno i elektronsko bankarstvo, podizanje čekova i druge usluge banaka, od avgusta će građani Srbije, sudeći prema najavama banaka, plaćati skuplje. Prosečni građanin, ne može a da se ne zapita šta je to što podiže cenu usluga, s obzirom na to da prilikom plaćanja preko svojih mobilnih aplikacija, sve rade sami, a u transakciji nema utroška papira, niti angažovanja bankarskog službenika.

paypass, card tap

Novi cenovnik usluga još uvek nisu objavile sve banke, ali prema dostupnim informacijama, građani će, uz sveopšti talas poskupljenja “opipljivih” stvari, imati i novi namet za nevidljive i svakodnevne bankarske transakcije.

Tako će izdavanje serije čekova, umesto 200, koštati 300 dinara, održavanje računa poskupeće za oko 80 odsto. Izdavanje kartice po hitnom postupku koštaće 400 dinara dok će isporuka kartice na kućnu adresu, sa simboličnih 50 dinara, skočiti čak na 800.

Građani trebaju biti spremni i na povećanje provizije za podizanje novca sa bankomata druge banke, kao i za sve transakcje koje obavljaju preko eBankinga.

U najavi je i proširenje naknada banaka, pa će tako banke naplaćivati više pokušaja za podizanje novca sa bankomata i neuspele pokušaje plaćanja preko interneta.

Profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, Zoran Grubišić smatra da je ovo vreme kada bi građani, kako kaže, trebalo da “postanu pametniji”, odnosno da svuda gde je moguće, iskoriste onlajn plaćanje bez provizije i tako izbegnu nove namete banaka.

“Većinu računa za mesečne režijske troškove, možemo da platimo karticom bez provizije, direktno kod isporučioca usluge preko njihovih portala. To je moguće za Infostan, EPS, Telekom, operatere mobilne telefonije, svi oni imaju mogućnost direktnog onlajn plaćanja. Mi, možemo za 90 odsto naših redovnih plaćanja da izbegnemo proviziju banke, samo treba biti pametan i treba racionalno koristiti kartice”, savetuje profesor Grubišić.

Izvor: nova.rs