Tegla od 50 dinara zabrinula Slavicu: Već je jasno koliko će zimnica biti skupa

|

Poznati Festival zimnice, koji se održava svake jeseni, uposlio je veliki broj domaćica iz koceljevačkog kraja, koje uveliko pripemaju zimnicu, ali već sada strahuju, da će zbog brojnih poskupljenja u proizvodnji, od mineralnih đubriva do goriva, od šećera i ulja do struje i ogreva, zimnica biti skuplja najmanje 30 posto nego prošle godine.

– Sve je sa našeg imanja, proizvedeno od semenke do tegle. Veliki trud je uložen i dosta novca u obradu zemljišta, navodnjavanje, negu i zaštitu biljaka. Ova godina je donela i druga poskupljenja. Šećer košta 100, ulje 200, a metar drva je već 10.000 dinara. Samo nova tegla sa poklopcem košta 50 dinara. Ako odredimo realne cene, neizvesno je ko će moći da kupi zimnicu – kaže Slavica Đurđević Mitrović.

Na njenom gazdinstvu se u više od 3.000 tegli i flaša preradi sve što rađa u voćnjaku i povrtnjaku, u plastenicima i na otvorenom.

Sve do septembra, od proleća do jeseni, kada se u Koceljevi održava Festival zimnice, ona i ukućani prerade oko deset tona voća i povrća, sve se pasterizuje i može da ostane netaknuto 2-3 godine. Na policama su već pripremljeni sirupi, sokovi i slatka od jagoda, višanja, trešanja i maline, kao i džem od kajsija, ovih dana se beru kornišoni i paradajz, čili papričice, feferone, a uskoro će sazreti i paprika ajvarka…

Slavičin specijalitet je paprika somborka punjena sa sirom u maslinovom ulju sa dodatkom mediteranskih začina, koji jedini pripremaju u ovom kraju.

Prošle jeseni svih 600 tegli je “planulo”, a da li će tako biti i ove godine, bez obzira na prepoznatljiv kvalitet, Slavica se ne usuđuje da prognozira.

– Tegla je koštala 800, a ove godine ne može da bude jeftinija od 1.000 dinara. Radićemo kao i svake godine, a kako će se sezona završiti ostaje da vidimo. Kriza je, ljudi nemaju para i ko zna šta će sve još u međuvremenu i koliko poskupeti. Plašim se da samo naš mukotrpan rad ne možemo da naplatimo – dodaje Slavica.

Izvor: biznis.telegraf.rs