Da li će i Srbija pomeriti granice za odlazak u penziju? U Nemačkoj predlažu i 70 godina – Nove zakone dobile i okolne zemlje

|

Uslovi za odlazak u penziju u Evropi i svetu se u poslednjim godinama često menjaju. Reforme se opravdavaju činjenicom da je životni vek sve duži, ali i nedostacima penzionih sistema i manjka radne snage.

U Nemačkoj se opet pokrenula debata o penzionisanju, te neki ekonomisti predlažu da radni vek traje do 70 godina života. U Srbiji je Zakon o PIO izmenjen 2014. godine. Od tada se za žene svake godine menjaju uslovi i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje. I tako sve do 2032. godine kad će dame moći da idu u penziju sa 65 godina starosti.

Nove zakone za odlazak u penziju dobile su Crna Gora, Hrvatska, Poljska, a promene u penzionom sistemu najavljuje i Nemačka. Njihov plan je da se do 2029. godine granica postepeno podiže sa 65 na 67 godina. Ko pre toga ide u penziju ne može računati na pun iznos.

U Danskoj se u penziju odlazi sa 65 godina starosti, s tim što se penzionisanje može odložiti do 10 godina što na kraju znači i veću penziju.
U Italiji poslednja reforma datira iz 2019. godine i pravilo je da pored najmanje 20 godina staža treba imati i najmanje 67 godina starosti. Ovo važi do 2026. godine za sve kategorije radnika.

Lepši pol u Austriji odlazi sa 60 godine u penziju, a muškarci sa 65 godina. Starosna granica za penzionisanje žena će se u periodu od 2024. do 2033. godine izjednačiti sa uslovima sa muškarcima.

Muškarci u Hrvatskoj odlaze u penziju sa 65 godina, a za žene 63 godine. Planirano je da u Hrvatskoj starosna granica za žene bude povećana na 65 godina, a do 2038. godine planirano je da starosna granica za muškarce bude 67 godina.

Izvor: blic.rs