Kandić objasnio kako je špekulant iz Kolubarskog okruga izazvao nestašicu: Čuvao u skladištu šećera koliko celoj Srbiji treba za 5 meseci

|

Uroš Kandić, državni sekretar Ministarstva trgovine rekao je da će proizvođači šećera danas i narednih dana isporučivati količine koje daleko nadmašuju potrebe tržišta, kao i da je nestašicu izazvao jedan špekulant iz Kolubarskog okruga koji nije puštao šećer u prodaju.

On je naveo da je jedan veletrgovac iz Kolubarskog okruga bio jedan od ključnih faktora za nestašicu šećera i da je zajedničkom akcijom tržišne i poreske inspekcije, policije i drugih državnih organa utvrđeno da je kod njega na lageru uskladišteno 2.000 tona šećera u pakovanju od jednog kilograma.

– To je desetodnevna potreba kompletne Srbije za pakovanjem šećera od kilogram, a za deo Srbije koji je on snabdevao, to je količina koja premašuje mesec dana. U kontroli je utvrđeno da je on u prethodnih mesec dana izbacio svega oko 25 tona pakovanja šećera od kilogram, to je jedan šleper otprilike, a ostalih pakovanja, odnosno u rinfuzu šećera, koji su bili i do 30 dinara skuplji, izbacio deset puta više i špekulativnim aktivnostima izazvao poremećaj na tržištu – rekao je Kandić za RTS.

Objasnio je da je u pitanju firma koja se bavi veleprodajom šećera i druge robe, a da su šećer, osim u skladištima, imali i kod proizvođača – oko 30.000 tona šećera, što je, kako je naveo, desetina ukupne proizvodnje u Srbiji na godišnjem nivou i dodao da je najveći problem što taj šećer nije pušten u prodaju.

Dalke, ovaj tajkun iz Kolubarskog okruga, kako ga je ranije okarakterisao i sam predsednik Srbije, je prema informacijama koje je izneo Kandić u skladištima i kod proizvođača držao ukupno 32.000 tona šećera. Ako je samo 2.000 tona potrebno da pokrije desetodnevne potrebe cele Srbije, računica kaže da 32.000 tona pokriva čak 160 dana, odnosno više od pet meseci potreba naših građana za šećerom.

Izvor: rts.rs