5 tajni najboljih roštilj majstora: Mali trikovi za meso koje se topi u ustima

|

Savršene pljeskavice, ćevapi, kobasice, ražnjići naći će se sutra na mnogim trpezama. Ukoliko niste vični ovakvoj pripremi mesa, evo nekoliko korisnih saveta vrhunskih majstora roštiljanja.

Vazduh

Otvori za vazduh koji se podešavaju dozvoljavaju roštilj-majstoru da kontroliše količinu vazduha koja će ući u deo sa ćumurom. Smanjite izloženost uglja vazduhu i on će biti manje vreo ili, ukoliko je potrebno, raširite otvore ne bi li se toplota pojačala.

Dim

Dim roštilja daje formu uskomešanom vazduhu koji se uzdiže, prolazeći kroz pljeskavice. Kako se topao vazduh diže, on stvara “promaju” koja usisava dodatni vazduh, što dalje raspiruje vatru.

Pepeo

Pre nego što postavite meso na rešetke roštilja, bitno je da sloj pepela prekrije ugrejani ugalj. Pepeo je tu da priguši vrelo isijavanje ćumura, umanjujući toplotu kojom on zrači. Takođe, pepeo izoluje ugalj od kontakta s kiseonikom.

Kako da se ne lepi

Roštiljska rešetka predstavlja površinu na koju se hrana, po pravilu, lepi. Premazivanje mesa uljem može da pomogne, ali na taj način se rizikuje pojava gareži na hrani. Najbolji način da se rešetka očisti i izbegne lepljenje jeste da rešetku dobro premažete debljim komadom slanine. Kažu da je premazivanje krompirom ili crnim lukom još efikasnije, ali slanina je slanina.

Debljina mesa

Da bi propisno moglo da se ispeče na vatri i vrelom vazduhu koji se podiže, meso (ili povrće) mora da bude relativno tanko. Predebela parčad će zagoreti sa spoljašnje strane, pre nego što toplota uspe da dopre do središta.

Izvor: telegraf.rs