Auto gas nikada nije bio skuplji: Cena se menja iz dana u dan, sada uveliko premašila 100 dinara za litar

|

Cena auto-gasa neumoljivo raste iz dana u dan. Danas je dostigla do sada najvišu cenu od 107 dinara za litar, koliko košta na većini pumpi u Srbiji.
Cena auto-gasa je, usled energetske krize i velikog povećanja cene gasa na berzama, prvi put u decembru prošle godine probila psihološku granicu od 100 dinara i popela se na 102 dinara za litar.

Cena se još istog meseca vratila na nešto ispod 100 dinara, ali je od početka ove godine nastavila da raste i krajem marta opet dostigla 102 dinara. Auto-gas (tečni naftni gas TNG) nastaje kao proizvod prerade prirodnog gasa, gasnog kondenzata i sirove nafte.

U Udruženju za TNG su ranije rekli Tanjugu da na rast cena auto gasa utiče više faktora. Prema njihovim podacima, smanjuje broj korisnika auto-gasa, pošto je njegovo korišćenje za vozače opravdano kada cena TNG ne prelazi oko 50 odsto cene benzina, pošto treba uračunati i troškove konverzije motora, povećanu potrošnju za pet do 20 odsto po pređenom kilometru, zamenu filtera i periodični trošak atesta za opremu.

Izvor: espreso.co.rs