Božićni post počinje za dva dana: Ova pravila se moraju strogo poštovati

|

U nedelju 28. novembra počinje božićni post. Od tog datuma pravoslavni hrišćani se spremaju za Božić – najradosniji hrišćanski praznik. Post traje duhig 40 dana i podrazumeva odricanje od mrsne hrane i loših misli. U tom periodu trebalo bi praštati i činiti dobra dela.

O tome kako post utiče na zdravlje čoveka pričala je nutricionistikinja Dijanu Radetić:

“Sa užeg stanovišta nutricioniste, post bi mogao naročito ukoliko se primenjuje pravilno da obezbedi mnoge zdravstvene blagodeti. Kako se prdržavati posta zavisi od religijskih pravila, a osnova je da se koriste namirnice koje su najpribližnije svom izvornom obliku misleći na sveže i orašasto voće, semenke, povrće, žitarice i mahunarke te ribu. Osim izbacivanja namirnica životinjskog porekla tokom posta važno je uzdržavati se i od neumerenog unosa preostale posne hrane. Smatra se da je prikladnije pojesti manju količinu hrane za obrok nego imati retke a obilne obroke. Smanjenim unosom hrane umanjuje se i kalorijski unos što je pogodno za sve one sa viškom kilograma. Još jedna prednost posta je uvećan unos biljnih vlakana”, izjavila je Dijana Radetić.

Mnogi vernici se pitaju kako se zapravo posti. Na ulju se posti svakog dana osim srede i petka kada se sprema na vodi. Riba se jede svake subote i nedelje. Takođe, na Badnji dan se obavezno posti na vodi.

Izvor: espreso.co.rs