3 recepta za posne sitne kolače: Sa njima će zablistati svaka slavska trpeza

|

Kolači na slavskoj trpezi zauzimaju posebno mesto. Gosti ih obožavaju, ali pred domaćicama je širok izbor posnih kolača, pa često ne znaju za koje vrste da se odluče. Predstavljamo vam tri recepta za posne kolače koji će biti hit na vašoj slavi.

Čokoladna srca

Potrebno je: 100 gr suvog grožđa, 100 gr smokvi, 100 gr oraha, 150 gr šećera, 50 gr čokolade, malo struganog oraščića, malo cimeta, 150 gr čokolade za prelivanje.

Priprema: Samleti smokve, suvo grožđe, orahe, dodati malo oraščića i cimeta i na kraju gust sirup skuvan od šećera sa malo vode i 50 gr istopljene čokolade. Masu dobro obraditi rukom, pa rastanjiti na celofanu na debljinu od 0.8 mm, pa modlom u obliku srca vaditi kolačiće i ređati na tacnu sa pek papirom. Ostaviti da se prosuše, pa ih prelivati glazurom od čokolade i ukrasiti.

Ferero kuglice

Potrebno je: 200 gr napolitanki sa lešnikom, 300 gr krupno seckanih pečenih lešnika, 200 gr margarina i 200 gr čokolade. Za preliv: 200 gr čokolade.

Priprema: Izmrvite napolitanke i dodajte pečeni lešnik. Umutite margarin sa istopljenom čokoladom i dodajte masi od napolitanki i lešnika. Sve dobro sjedinite i pravite kuglice. Stavite ih u frižider na dva sata. Za preliv, istopite čokoladu sa margarinom i medom, kuglice kašičicom spuštajte u čokoladu i ređajte u papirnate korpice u koje ste posuli malo seckanog lešnika, a zatim lešnik pospite i preko kuglica.

Susam kuglice

Potrebno je: 125 gr margarina, 4 kašike meda, 4 kašike šećera, 100 gr čokolade, 100 gr mlevenog keksa, 100 gr mlevenih oraha i 200 gr susama.

Priprema: Susam kratko propržiti u suvoj šerpi. U drugoj šerpi, sjediniti med, margarin, izlomljenu čokoladu i šećer, pa zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije ujednačena smesa. Potom skloniti sa ringle, padodati prženi susam, mleveni keks i orahe, te dobro izmešati. Od pripremljene smese praviti kuglice (ili oblikovati salamu i ostaviti u frižider da se stegne, a zatim seći na parčad).

Izvor: stil.kurir.rs