Ziđin odustao od geoloških istraživanja, Zorana Mihajlović potvrdila: Neće biti rudnika na Avali i Kosmaju

|

Kompanija “Serbia Zijin Mining d.o.o. Bor” donela je odluku o odustajanju od daljih geoloških istraživanja polimetalične mineralizacije na području Babe-Ljuta Strana na Kosmaju, na istražnom polju koje se nalazi na teritoriji opština Barajevo, Sopot i Voždovac, saopštili su iz kineske kompanije.

Odluka je doneta na osnovu analiza o isplativosti nastavka istraživanja, zaštiti životne sredine, koje je kompanija „Serbia Zijin Mining d.o.o. Bor“ sprovodila, kao i zbog nemogućnosti da budu ispunjeni uslovi za nastavak dobijanja potrebnih dozvola za istraživanje i nastavak ostalih proceduralnih aktivnosti kada je reč o istraživanju na ovom prostoru.

Nešto ranije, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović negirala je spekulacije da će kineska komapnija Ziđin nakon kupovne kompanije Rakita i drugih rudarskih kompanija, početi da istražuje rude po čitavoj Srbiji.

“Pre svega, geološka istraživanja o kojima je reč odobrena su rešenjima iz 2012, a Ziđin je postao vlasnik istražnih prava kupujući drugu kompaniju. Nikakvog rudnika na Kosmaju, Avali ne može biti i ne postoji investitor koji može da dobije urbanističke uslove na ovom prostoru”, rekla je Mihajloviceva novinarima na konferenciji “Privreda Srbije na tržištu električne energije”, objasnila je ministarka Mihajlović.

Izvor: telegraf.rs