U Srbiji je sve više ponuda za ovaj posao: Lako se uči, a može vam doneti i do 1.300 evra mesečno

|

Zbog nedostatka kvalifikovanih ljudi, softver testeri danas su traženi podjednako kao i diveloperi, što ovo zanimanje čini dobrim izborom za sve koje privlači rad u IT-ju, a ne bi da se bave isključivo programiranjem.

Praktično, Software Testing and Quality Assurance predstavlja proces otkrivanja grešaka (bagova) u računarskim sistemima ili softverima. Pomoću znanja i posebnih alata za testiranje softver testeri traže greške u programima kako bi diveloperi mogli da ih isprave i omoguće krajnjim korisnicima krajnji savršen proizvod.

Provera ispravnosti softvera neizbežan je proces u stvaranju bilo koje aplikacije ili digitalnog proizvoda – od društvenih mreža, preko internet pretraživača, do posebnih programa i igrica. Zbog toga mnoge kompanije zapošljavaju softver testere, nudeći im odličnu platu i uslove.

Potražnja za ovim stručnjacima raste iz dana u dan zbog sve šire upotrebe novih tehnologija kao što su Big data, IoT, AI i Cloud. Stoga Software Testing and QA predstavlja veoma bitnu granu IT industrije.

Za obavljanje ovog posla potrebna su vam određena tehnička znanja, a njih možete dobiti u odgovarajućoj školi. Budući da se testiranje softvera obavlja pomoću različitih alata koji su jednostavni za upotrebu, čak i oni koji nemaju predznanja ili prethodnog IT iskustva mogu lako da ovladaju njima.

Baveći se ovim poslom u Srbiji i regionu možete ostvarivati zaradu od oko 1.300 evra mesečno, dok ćete u inostranstvu biti u prilici da zaradite u proseku 45.000 evra na godišnjem nivou.

Izvor: srbijadanas.com