Tri sestre iz Trgovišta imaju pune ruke pečuraka i diploma: Pokrenule biznis sa šumskim proizvodima – Prave džemove, čajeve, med a sirovine nabavljaju u planini

|

Porodici Maksić znanje iz prirode uvek se nasleđivalo od roditelja i nadograđivalo svake sezone. Prvi proizvod koji su tri sestre Vesna (27), Dragana (25) i Andrijana (21) naučile da prave još kao devojčice su sušeni vrganji, što i ne čudi, budući da se prodajom tih gljiva u njihovoj porodici bave tri generacije.

Biljke za čajeve su još kao deca naučile da prepoznaju, beru i skladište, najćešće po bakinom receptu. Danas dosta toga uče i na internetu, gde prate britanske proizvođače, koji imaju vrlo lepe i neobične recepte za skladištenje hrane iz prirode.

Ove tri sestre su odrasle u selu koje se zove Šumata Trnica, a nalazi se na jugoistoku Srbije, na samoj granici sa Severnom Makedonijom. Tamo postoji samo jedna kuća i osim njihove porodice nema drugih stanovnika.

“Trenutno u ponudi imamo najviše vrsta čajeva. Kad je sezona, bude ih i više od 20. Sve beremo na našoj Širokoj planini. Tamo uvek volimo da odemo. Prodajemo i više vrsta sušenih gljiva, a pravimo kafu od žira, med, kečap od gloga, pesto od sremuša, slatko od gljiva, kapi od reiši gljive… Nadamo se da ćemo ove godine proširiti ponudu za još koji proizvod”, kaže Vesna.

Sirovine za proizvode nabavljaju u planini, gde im je kuća, a zanimljivo je i to da je njihova porodica jedina u tom selu.

Mama Gordana ima 52 godine i živi u Novom selu, na desetak kilometara od Šumate Trnice, i radi u tamošnjoj osnovnoj školi.Najmlađa ćerka Andrijana (21) živi na relaciji Novo Selo – Niš i studira na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, na odseku računarske nauke. Dragana (25) je trenutno na doktorskim studijama prava i na pripravničkom stažu za advokate u Vranju, dok je najstarija sestra Vesna (27) doktor stomatologije.

Prva asocijacija na detinjstvo u selu je mnogo posla, ali kako kažu, vrganj ih je odškolovao. O osnovnim vrstama naučile su od roditelja, bake i deke, a danas znanje nadograđuju na turama sa gljivarskim društvima, uče od drugih travara i gljivara na terenu, kao i iz knjiga.

“Najviše se kupuju kafa od žira i med. Mada, dosta su nam tražili i sušene vrganje, ali je prošla godina bila slaba pa smo relativno brzo ostale bez njih. Što se tiče pečuraka najvažnije je brati samo one koje sa sigurnošću poznajete. Za sve ostale, ako želite da saznate koja vrsta je u pitanju, konsultujte se sa stručnjacima, najbolje zatražiti više mišljenja”, kažu sestre u glas.

Svi koji žele da probaju neki od proizvoda koje su napravile ove tri vredne sestre, mogu ih kontaktirati na Instagram profilu koji je pun pozitivnih komentara zadovoljnih kupaca.

Izvor: telegraf.rs