Trgovci ne prestaju da saleću penzionere: Zagorki prodali usisivač za 2.949 evra – Ćerka odmah reagovala, oglasili se i prodavci

|

Nije novost da akviziteri trgovinskih kuća najčešće obilaze najstarije građane u potrazi za lakom zaradom. Oni iskorišćavaju njihovu situaciju, i uz pomoć pregovaračkih veština ubede u kupovinu skupih aparata za domaćinstvo, a kada ljudi shvate da su prevareni, obično bude kasno.

Akviziter trgovinske kuće Clean Air Solution prodao je Požarevljanima usisivač od 2.949 evra, a podelivši taj iznos na 48 rata “izračunao” da mesečno treba da plate po – sto evra! Dakle, ukupno 4.800 evra za već ionako preskup proizvod. Dvoje penzionera – oboje stari oko 80 godina – ujutru su pozvali svoju kćerku koja ne živi sa njima i rekli joj da su se prevarili, da ipak ne žele da kupe usisivač jer je preskup.

“Ovo je bezobrazna pljačka starih ljudi. Tri hiljade evra za usisivač, na rate skoro 5.000 evra! Pa ko to kupuje?! Srećom da su mi odmah rekli, pa smo reagovali na vreme i poslali izjavu da majka odustaje od ugovora. Svakako planiram da podnesem i krivičnu prijavu protiv odgovornih”, kaže kćerka Zagorke N. iz Požarevca koja se obratila redakciji portala N1.

U beogradskoj firmi Clean Air Solution za portal N1 kažu da je cena usisivača 2.949 evra, a da je navođenje rate u visini od 100 evra – nenamerna greška.

„Akviziter trgovinske kuće Celan Air Solution u stan kod mojih roditelja došao je, navode, po preporuci. Predveče, oko sedam časova. I to nekoliko dana pred uplatu penzije. Majka ima gotovo 80, a otac 85 godina. Oboje su gluvi i nose aparate za sluh“, navodi kćerka Zagorke i Milenka N. iz Požarevca.

“Pošto nisu imali pare za učešće , uzeli su kao robnu garanciju stari usisivač, a kada dođe 10. jul on će doći po pare u iznosu od 11.800 dinara. Dakle, oni jesu dozvolili da on dođe u njihov stan, saslušali su ga. Bio je umiljat, dodvorljiv, pričao im o svom zivotu i psihološki gradio poverenje“, navodi ona.

Trgovac je, prema rečima Zagorke N. usmeno naveo da mesečna rata za usisivač – ukupno ih je 48 – iznosi 65 evra.

„To bi u zbiru bilo 3.120 evra, što je približno iznosu koji je naveden kao cena. Međutim, u ugovoru stoji da svaka rata iznosi 100 evra, što znači da usisivač košta čak 4.800 evra“, ogorčena je kćerka penzionera.

U firmi prodavca Clean Air Solution iz Beograda navode da je reč o nenamernoj grešci.

“U pitanju je nenamerna greška. Učešće je trebalo da se isplati u visini 100 evra, a rata svakako nije tolika. Klijent je dužan da isplati 2.949 evra. Ugovor je svakako raskinut jer se klijent javio u zakonskom roku”, napominju iz ove firme.

Međutim, sam potrošač nema tu informaciju.

„Danas nešto pre 14 časova sam dobila mejl iz privrednog društva Clean Air Solution u kojem se potvrđuje da je naša reklamacija zaprimljena, te se navodi da će firma u zakonskom roku od osam dana povodom nje izjasniti. Pri tome, nije podneta nikakva reklamacija, već izjava o odustajanju od ugovora, što znači raskid ugovora“, kaže kćerka Zagorke N.

Ona dodaje da je pre ovog obaveštenja trgovac otišao kod njenih roditelja, vratio im stari usisivač koji je uzeo kao zalog, a odneo novi.Odneo je, dodaje, i njihov primerak ugovora.

Izvor: rs.n1info.com