Totalni apsurd na srpskom tržištu: Dovodimo mesare iz Bangladeša za platu od 120 000 dinara – niko neće u mesare

|

Jedva 200 učenika godišnje upiše se na smerove za mesare, a to je nedovoljno da bi se pokrila domaća proizvodnja, upozoravaju stručnjaci.
Iako mesari u Srbiji mesečno zarađuju i do 120.000 dinara, ovaj posao niko ne želi da radi. Zbog toga su domaće kompanije primorane da zaposle kasapine iz čak 6.600 kilometara udaljenog Bangladeša.

“Pojedini radnici u ovoj industriji došli su na nivo plate koju imaju višepozicionirani zaposleni sa fakultetom. Reč je o specifičnoj proizvodnji, koja podrazumeva rokove, pa nije čudo što se u nedostatku radnika okrećemo uvozu iz drugih zemalja”, kažu iz jedne fabrike za preradu mesa.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije smatra da ćemo i u budućnosti morati da zapošljavamo radnike iz inostranstva.

“Prosto, kad radne snage nema dovoljno na tržištu, cena rada skače. Zato i ne čudi što su plate mesara dostigle i cifru od 120.000 dinara. Malo se dece školuje za taj posao, a tržištu je potrebno mnogo više. Mesara fali i u Evropi pa radnici mogu da biraju i idu tamo gde im nude najviše novca. Zato ćemo i biti prinuđeni da zapošljavamo sve više radnika sa Dalekog istoka, iz Turske…”, objasnio je Atanacković.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić ističe da smer mesar u školama širom Srbije svake godine upisuje sve manje i manje đaka zbog čega i ne čudi što ih na tržištu rada nema dovoljno.

“Istina je da deca ne žele u mesare. Pa čak i mesari u marketima mesečno primaju oko 70.000-80.000 dinara. Nije popularno zanimanje, daleko od toga da je to lak posao, ali ipak savetujem đacima da dobro razmisle jer ih nakon školovanja čekaju siguran posao i dobra plata. Sva deca koja upišu bilo koje deficitarno zanimanje odmah nakon završetka škole bez problema nalaze posao”, zaključio je Antić.

Izvor: blic.rs