Sveti Simeon i Ana, zaštitnici dece: Roditelji danas treba da urade ovu važnu stvar

|

Sveti Simeon bio je jedan od znamenite Sedamdesetorice kojima je bio poveren posao prevođenja Biblije sa jevrejskog na grčki jezik. Prevodeći proroka Isaiju, i deo gde se kaže: “Evo djeva će zatrudneti i rodiće sina”, on se zbuni, pa uze nož da izbriše reč “djeva” i zameni je sa rečju “devojka”, i tako i prevede na grčki.

U tom trenutku javio mu se anđeo Božji i odvratio ga od njegove namere, objasnivši mu da je proročanstvo istinito i da piše onako kako treba.

Kada je Djeva Marija donela Isusa u jerusalimski hram, Duh Božji je to javio Simeonu, koji je tada bio već veoma star. Simeon brzo ode u hram i u hramu odmah prepozna i Djevu i sina po svetlosti koja je zračila oko njihovih glava kao oreol.

Starac uze Hrista u ruke i zamoli Boga: “Sad otpuštaš u miru slugu svojega, Gospode, po reči svojoj; jer videše oči moje spasenje Tvoje”. A tu se zadesila i Sveta Ana koja je i sama prepoznala Isusa i to svima objavila. Danas se smatra zaštitnikom dece, pa pravoslavni vernici danas obično mole dve molitve, jednu za malo dete i jednu za bolesno dete.

Izvor: zena.blic.rs