Sve više Srba gaji ovu biljku: Ulaganja minimalna, treba vam plac od 10 ari, a zarada ide do 100.000 dinara

|

Ukoliko imate 10 ari zemljišta zasađenog belim slezom u jednoj sezoni možete zaraditi do 100.000 dinara, sa ulaganjima od oko 20.000 dinara.
Cena od 800 dinara za kilogram očišćenog korena belog sleza razlog je što se za sadnju te lekovite biljke odlučuje najveći broj broj zadrugara i kooperanata zadruge Zaplanjski zasad iz Gadžinog Hana.

“Od svih lekovitih trava koje se uzgajaju na našem podneblju, beli slez zahteva najveća ulaganja, ali je i njegova cena najbolja. Ta biljka zahteva đubrenje i dva tretiranja zaštitnim sredstvima i otuda ulaganja od 20.000 dinara za 10 ari”, razjasnio je Zoran Ilić, direktor zadruge Zaplanjski zasad, koja broji 15 zadrugara i 50 onih koji su sa područja Dimitrovgrada, Medveđe, Aranđelovca, Vranja, Jagodine, Zaječara i Niša.

“Uzgajanjem lekovitog bilja mogu da se bave vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, a taj uslov postoji jer sve finansijske transakcije idu preko računa. Zadrugari i kooperanti ne moraju da se bave organskom proizvodnjom, ali potrebno je da prođu određenu edukaciju i da imaju određeno iskustvo u obradi zemlje”, objasnio je Ilić.

Prema njegovim rečima, proizvodnju kooperanata zaduga redovno prati i na njivama, ali i posredstvom fotografija.

“Uzgajivači su obavezni da tokom godine redovno fotografišu svoje zasade i da ih zajedno sa opisom stanja zasada šalju zadruzi, koja ih potom prosleđuje stručnjacima Instituta Josif Pančić”, pojasnio je Ilić i dodao da je beli slez najteži za čišćenje jer se taj posao obavlja isključivo ručno.

Izvor: alo.rs