Sutra su Bele poklade: Praštajte i radujte se, a pred post obavezno uradite jednu stvar

|

Pred početak svakog velikog posta, kod Srba se obeležavaju Poklade. Sutra su Bele poklade pred početak velikog Vaskršnjeg posta. Poklade su praznik koji uvek za ručak treba da okupi sve članove porodice. Trpeza na ovaj praznik treba da bude ispunjena jelima koja se spremaju od jaja, sira i drugih mlečnih prerađevina. Na Bele poklade pozivaju se siromašni susedi i prijatelji jer svi treba da se “omrse” tokom zajedničkog obreda i složno i u veselju uđu u post koji će trajati do Vaskrsa.

Takođe, poklade su vreme kada deca treba da “vode glavnu reč” – ovaj dan valja biti ispunjen dečijom grajom, smehom i igrom. U nekim krajevima Srbije i danas se zadržao običaj maskiranja tokom poklada – mladići i devojke pod maskama i uz mnogo graje idu od kuće do kuće i zbijaju šale na opštu radost svih prisutnih. Nakon toga, domaćin treba da “mačkare” časti – jelom, pićem ili nekom drugom sitnicom.

U mnogim krajevima Srbije pokladni dan obavezno se završava velikom vatrom na glavnom trgu oko koje se okupljaju svi, pa uz šalu i dobro raspoloženje, ulaze u post. Ovaj običaj na neki način i predstavlja “granicu” između zime i proleća.

U nekim srpskim selima Bele poklade je dan kada zetovi moraju da obiđu tasta, taštu, kuma, starojka i traže “proćku” tj. oproštaj da mogu časno da započnu post. Kada uđu u kuću, oni treba da pozdrave tasta i kažu: “Oprosti, dedo”, a tast da odgovori: “Neka ti je prosto, sinko”.

Izvor: stil.kurir.rs