Sutra slavimo Svetog Iliju: Da ne biste navukli gnev sveca, ispoštujte važan običaj

|

Sveti Ilija spada u najpoštovanije svetitelje među srpskim narodom, rame uz rame sa Svetim Nikolom, Svetim Đorđem i ostalima. Na dan praznika širom Srbije se održavaju vašari u čast sveca.

Proslavljanje Svetog Ilije je ukorenjeno duboko u tradiciju srpskog naroda, koji ga još naziva i gromovnikom. Ilija ili Elaja (jevrejski Eliyahu) je bio jevrejski prorok iz 9. veka p. n. e. Pominje se u Talmudu, hrišćanskoj Bibliji i Kuranu.

Prema predanju, Sveti Ilija vazneo na nebo i živ je i dalje. On će, kako kaže predanje, biti preteča drugog dolaska Hristovog u koji veruju pripadnici ove religije.

Srbi su prelaskom u hrišćanstvo mnoge osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, preneli na Svetog Iliju. Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi na vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen. Grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se on vozi po nebu i oblacima.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Običaji nalažu da na Svetog Iliju jedete med kako biste bili zdravi, a majke obavezno da deci namažu obraze medom kako bi cele godine deca bila čila i vesela.

Izvor: espreso.co.rs