Stojanovići praznike provode bez ručka u oronuloj kući: Vojislav pomaže roditeljima i ima samo dve želje

|

Dok mnogi uživaju u praznicima, ukrašavaju kuće, putuju, uživaju za punim trpezama, porodica Stojanović iz Prokuplja nema mogućnosti ni da se pripremi za predstojeće Novogodišnje i Božićne praznike.

Stojanovići godinama žive u kući nedostojnoj za čoveka uopšte, a posebno u 21. veku. Majka Snežana (56) je teško bolesna, otac Perica (52), ratni veteran, takođe, a Vojislav (14), koji se trudi da i dalje bude dete, ali i da pomaže roditeljima, provode dane u neizvesnosti i nadaju se da će praznike dočekati barem u okrečenoj kući.

“Moja je želja da mi mama ozdravi i da zidovi budu beli”, skromno kaže Vojislav dok grli svoju majku Snežanu. On joj je desna ruka i pomaže joj da prebrodi bolest.

Porodica Stojanović prima šest meseci u godini socijalnu pomoć od 13.500 dinara i dečiji dodatak tokom cele godine od 6.000 dinara. Od tog novca ne mogu da kupe ni osnovne potrepštine, a kamoli da srede kuću u kojoj žive.

“Da je lako, nije. Trpimo i do skoro nismo tražili pomoć ni od koga, ali sada nas je baš pritislo sa svih strana. Moja bolest, lečenje, kuća koja se raspada. Žao mi je Vojislava, jer nema detinjstvo kakvo treba da ima dete, nego se brine o meni, ide sa Pericom da zarađuje novac. Nije to za dete. Sramota me je što nema gde da dovede drugove iz škole i kada neko naiđe, srce hoće da mi pukne. Vidim da on ne želi da me sekira, pa ne pokazuje da mu je teško, ali sigurno pati”, kaže Snežana dok joj kreću suze koje pokušava da sakrije.

Ukoliko želite da pomognete Stojanovićima da predstojeće Božićne praznike provedu na način dostojan čoveka, humanitarnu pomoć možete poslati na više načina SMS: Pošalji 1 na 1733, Dinarski račun: (Ime) 28. Jun // 265 – 1110310003427 – 97 // Šifra plaćanja: 287 ili 288, Bank Transfer Austria (EU): (Name) Humanitäre Organisation 28.Jun // IBAN: AT372011184561424300 // SWIFT(BIC): GIBAATWWXXX

Izvor: kurir.rs