Srbin objavio račun sa grčkog ostrva: Kada vidite koliko košta vekna hleba, dva puta ćete razmisliti o letovanju

|

U Grčkoj u poslednjih 25 godina nije zabeležena viša stopa rasta cena. Godišnja potrošačka inflacija porasla je u februaru na 7,2 odsto. Grcima dolaze ogromni računi za struju a u prodavnicama sve poskupljuje.

Prosečna zarada dovoljna je za 19 dana u mesecu. Skoro polovina mesečne plate odlazi na hranu, a ostatak od oko 51 odsto na grejanje, čak 20 procenata više nego prošle godine. Statistički podaci govore da su poskupeli voće, povrće, ulje, mast, hleb, mesni proizvodi, i tu se spisak ne završava.

Na grčkim pumpama ima benzina i cena je više od dva evra za litar goriva. Za sada nema nikakvih ograničenja, u prodavnicama ima robe, ne primećuje se povećana potražnja i nema praznih rafova. Grčku su, kao i ostali deo Evrope, najviše pogodile cene gasa i struje, koje su za potrošače povećane za čak 160, odnosno 80 odsto.

Da su cene namirnica drastično porasle svedoče i naši građani koji borave u toj zemlji, a N.A. koji je portalu “Telegrafa” ustupio fotografiju kaže da obična vekna hleba od 800 grama košta u Eviji 2,4 evra.

On je fotografiju objavio u Fejsbuk grupi “Grčka info”, stranici koja okuplja građane Srbije koji letuju u Grčkoj, imaju tamo nekretnine, ili jednostavno vole da čitaju informacije o toj zemlji, a gde je dobio brojne komentare. Kako kaže N.A. mnogi građani iz naše zemlje tražili su mu dokaz o tačnosti računa, jer mu nisu poverovali da je hleb toliko “skočio”.

Izvor: telegraf.rs